Presa Romana de Fonte Coberta

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Presa Romana de Fonte Coberta
Imatge
Dades
TipusJaciment arqueològic romà, Ancient Roman dam (en) Tradueix i patrimoni cultural Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSão Gonçalo de Lagos (Portugal) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLagos Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 06′ 37″ N, 8° 41′ 25″ O / 37.11036°N,8.69041°O / 37.11036; -8.69041
Immoble d'interès públic en Portugal
Identificador69739

La Presa Romana de Fonte Coberta és una antiga estructura hidràulica de probable origen romà, situada junt a la ciutat de Lagos, a la regió de l'Algarve, a Portugal.

La presa consisteix en un mur de planta rectilínia i de secció rectangular, amb prop de 36,5 m de llarg, 2,5 m d'ample, i 2,37 a 1,3 m d'alçada.[1][2] Aquesta estructura és formada per petits blocs de pedra barrejats amb calç i arena, en l'antic sistema romà d'Opus caementicium, disposats en capes, la qual cosa indicaria diverses fases de construcció.[3] Encara són visibles in situ les diverses capes, a més d'alguns llocs on s'encaixaren les taules en l'horitzontal, per fer-ne l'encofrat. El mur va de nord-est a sud-oest, formant originàriament una albufera al vessant nord.[4]

Se situa al llit d'un antic rierol, a la zona de Fonte Coberta, a prop d'1,5 km de la ciutat de Lagos.[5] Annex al costat sud del mur hi ha un edifici, de construcció molt posterior.[2]

La funció original no se'n coneix del cert: alguns autors argumenten que es faria servir sobretot per al reg, mentre que altra teoria és que serviria per a abastir d'aigua l'antiga ciutat de Lacóbriga.

Història[modifica]

Aquesta estructura degué ser construïda durant el període romà. Va ser inicialment identificada per l'historiador de l'Algarve Estácio da Veiga durant la segona meitat del segle xix, que va remarcar la presència de part de l'antic mur de la presa. Llavors estava quasi totalment destruïda, amb parts molt incompletes. Es trobaren altres vestigis arqueològics a la zona, sobretot fragments de peces d'argila cuita.

Va ser classificada com a Immoble d'Interés Públic pel Decret n.º 26-A/92, d'1 de juny.[6]

Al 2010, es feren treballs arqueològics en les ruïnes de la presa, iniciats amb una operació d'artiga, utilitzant mitjans mecànics. Després d'haver posat l'estructura al descobert, se'n feu una neteja manual, per estudiar la presa i l'edifici annex. Es verificà que el mur n'arribava a una alçada entre els 2,37 m i els 1,30 m, valor menor del registrat en recerques anteriors, perquè s'hauria cobert progressivament.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. NETO, João. «Barragem da Fonte Coberta / Sítio da Fonte Coberta». Direcção-Geral do Património Cultural, 1991. [Consulta: 17 octubre 2020].
  2. 2,0 2,1 «Barragem Romana da Fonte Coberta». Direcção-Geral do Património Cultural. [Consulta: 19 octubre 2019].
  3. MARTINS, A. «Barragem romana da Fonte Coberta». Direcção-Geral do Património Cultural. [Consulta: 17 octubre 2020].
  4. VEIGA, Estácio da. «Antiguidades monumentaes do Algarve - Capitulo V: Tempos historicos». O Archeologo Português. Museu Ethnologico Português, 1910. [Consulta: 17 Outubro 2020].
  5. «Barragem da Fonte Coberta». Câmara Municipal de Lagos. [Consulta: 17 octubre 2020].
  6. PORTUGAL. Decreto n.º 26-A/92, de 1 de Junho de 1992. Presidência do Conselho de Ministros, Publicado no Diário da República n.º 126, 2º Suplemento, Série I-B, de 1 de Junho de 1992.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Presa Romana de Fonte Coberta