Psammodromus jeanneae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPsammodromus jeanneae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN157280 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaLacertidae
GènerePsammodromus
EspèciePsammodromus jeanneae Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Psammodromus jeanneae és una espècie sauròpsid escatós de la família dels lacèrtids, pròpia d'Espanya i sud-est de França.[1][2] Inclosa anteriorment en l'espècie Psammodromus algirus, estudis recents d'ADN mitocondrial han demostrat ser una nova espècie (Busak et al., 2006).[3] Busak et al. han estimat que l'aïllament reproductiu entre les poblacions ancestrals de P. algirus a banda i banda de l'estret de Gibraltar va ocórrer fa uns 2,98-3,23 milions d'anys i que la separació entre Psammodromus manuelae i P. jeanneae fa 1,4-1,54 milions d'anys. Una alternativa a aquest escenari ha estat formulat per Carranza et al. (2006), segons els quals la separació entre els dos clades de la Península Ibèrica hauria tingut lloc fa 3,6 milions d'anys i la separació entre el clade occidental, P. manuelae, i el nord-africà, P. algirus, fa 1,9 milions d'anys.

Característiques[modifica]

Coloració del dors marró clara, marró rogenca o olivàcia, amb dues línies supraciliars i altres dues supralabials blanquinoses o groguenques, amb una banda fosca entre elles. Algunes poblacions tenen una línia vertebral fosca. Ocels axil·lars de color blavós, de grandària decreixent cap a la part posterior, menors que en P. manuelae. Els ocels estan envoltats de negre. Els mascles grans presenten a la primavera els costats del cap i la gola de color taronja i groc. Costats d'escassa coloració negra i amb disposició irregular.

Validesa de l'espècie[modifica]

Cal destacar que fonts taxonòmiques fiables no estan d'acord amb la validesa d'aquesta espècie. En efecte, mentre que la UICN la accepta sense cap comentari,[1] The Reptile Database la situa com a sinònim de P. algirus.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Amori, G., Hutterer, R., Krystufek, B., Yigit, N., Mitsani, G. & Muñoz, L. J. P. 2008. Psammodromus jeanneae. In: IUCN 2009. IUCN Xarxa List of Threatened Species. Version 2009.1. (LC) Consultat el 29 d'octubre de 2009
  2. Psammodromus jeanneae, en l'Enciclopèdia Virtual dels Vertebrats Espanyols.[1] Salvador A. Martínez-Solano. I (Eds.). Museu Nacional de Ciències Naturals, Madrid. Arxiu en pdf. Vist el 15/05/2019.
  3. Busak, Stephen; Salvador, A. & Lawson, Robin 2006 Two new species in the genus Psammodromus (Reptilia: Lacertidae) from the Iberian Peninsula. Annals of the Carnegle Mus. 75 (1): 1 - 10.
  4. The Reptile Database: Psammodromus algirus Vist el 15/05/2019.