R (telecomunicacions)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
30x-Radio-Tower.png
Crystal Clear device tv.png
R Cable y Telecomunicaciones Galicia S.A.
Nom comercial R
Propietaris Sociedad anónima
Apareguda el dia ? del 1998
Àmbit Espanya
Lloc web mundo-r.gal
R Cable y Telecomunicaciones Galicia, S.A.
Tipus Sociedad Anónima
Sector Telecomunicació
Fundada 1998
Seu Rúa Real, 85. La Corunya, Espanya
Persones clau Arturo Dopico, Dir. Gral.
Productes Serveis de comunicació
Lloc web www.mundo-r.gal

R és el nom comercial de dues empreses R Cable y Telecomunicaciones Galicia S.A. i R Cable y Telecomunicaciones Coruña S.A., que constitueixen l'únic operador comercial de cable a Galícia (Espanya). Neix el 1998, arran de l'adjudicació del concurs per desplegar cable a Galícia. En aquest concurs es van establir dues demarcacions territorials, la demarcació d'[A Coruña] i la demarcació que comprenia la resta del territori gallec, és arran d'això que R comprèn les dues empreses anteriorment citades, ja que cada una se'n va presentar i va obtenir la concessió administrativa per a cada una de les demarcacions.

Una cabina telefònica de R a Vigo

R és una empresa privada el capital de la qual és íntegrament gallec, a les mans de les principals empreses i entitats financeres de Galícia (sent Unión Fenosa i Caixanova els seus principals accionistes).[cal citació] En l'actualitat,[Quan?] amb la conversió de les esmentades concessions administratives a llicències, R continua mantenint a nivell de facturació a clients ambdues empreses separades, però té la seva seu, gestió, imatge corporativa, comercial, institucional i de màrqueting unificada. El concurs antedat apareix per la necessitat d'alliberar el mercat de les telecomunicacions, indubtablement controlat per Telefònica. Fins llavors només existien Telefònica com a empresa amb xarxa pròpia, i 2 revenda: Uni2 i Retevisión.

Actualment[Quan?] cobreix només les ciutats, viles i polígons industrials; a petits pobles i a la zona rural manca d'aquest servei. R ofereix internet de banda ampla, així com telefonia fixa i televisió, aquest últim amb més de 40 canals de divesos tipus per als quals tenen el descodificador analògic, i més de 100 per als quals posseeixen el digital. A més inclou el sistema de pagament per visió MIRADOR, des del qual es poden comprar pel·lícules, futbol i sèries de televisió. En l'actualitat R segueix el seu procés d'expansió, sent actualment l'operadora de cable que per nombre de clients i inversió realitzada és el de major benefici d'Espanya.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]