Refugi de muntanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Refugi Estasen sota la paret Nord del Pedraforca
Refugi Chacaltaya amb la ciutat de La Paz al fons

Un refugi de muntanya és una edificació situada a muntanya per tal de donar aixopluc als excursionistes, o altres persones que ho necessitin. Els primers refugis van ser cabanes dels pastors o orris, però generalment tenien l'inconvenient de quedar massa lluny del cims. Per aquest motiu i amb l'auge de l'excursionisme durant la primera dècada del segle xx, es varen començar a construir els primers refugis excursionistes europeus bàsicament als Alps. En general, aquests primers refugis no eren guardats, tenien una estructura senzilla i no disposaven des serveis mínims com aigua i llum. A mitjan segle, amb la intensificació de les sortides a la muntanya, es varen edificar de nou -o adequar- un munt de construccions alguns dels quals guardats bona part de l'any per donar servei a la gent que vol gaudir de la muntanya. Actualment, els refugis són còmodes; els guardats amb servei de restauració i els no guardats sovint amb plaques solars i emissores d'emergència. A més, són punt de referència i d'informació i, molt especialment, de seguretat, davant les canviants condicions meteorològiques a muntanya.

A banda dels refugis forestals i de les bordes i cabanes repartides per la part baixa de la muntanya, als Països Catalans hi ha tres tipus de refugis de muntanya:

  • Refugi bivac: Infraestructura que té com a principal objectiu servir d'aixopluc a grups petits de 10 a 20 persones que facin travessa de muntanya o ascensions a cims pròxims. Són generalment sempre oberts, sense guarda i no són prop de vies de comunicació. Solen ser petits, però disposen de lliteres, emissora d'emergència i material de rescat.
  • Refugi guardat: Construcció que pretén donar als excursionistes allotjament i menjar i disposa de força serveis com llum i aigua. Estan guardats i oberts a l'estiu i èpoques de vacances, però sempre disposen d'una part lliure d'emergència amb les característiques del refugi bivac. Són força grans (de 40 a 70 persones) i solen estar en paratges emblemàtics de muntanya i, generalment, només s'hi pot arribar a peu.
  • Refugi xalet: Edifici amb molts serveis i que té la particularitat de trobar-se prop d'una carretera o dins un nucli de població habitat. Solen estar guardats pràcticament tot l'any i la seva capacitat és alta (entre 60 i 120 persones) amb equipament que l'acosten als d'una hostaleria.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Refugi de muntanya