Resolució 1088 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1088 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Unitat espanyola de SFOR
Identificador de llei o regulacióS/RES/1088 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3723)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació12 desembre 1996 Modifica el valor a Wikidata
1087 Modifica el valor a Wikidata
1089 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Haití

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1088 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 12 de desembre de 1996. Després de recordar totes les resolucions sobre els conflictes a l'antiga Iugoslàvia i, en particular, les resolucions 1031 (1995) i 1035 (1995), el Consell, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, va autoritzar la creació de la Força d'estabilització (SFOR) a Bòsnia i Hercegovina per reemplaçar la Força d'implementació (IFOR).[1]

En una conferència sobre Bòsnia i Hercegovina hi havia un pla d'acció per consolidar el procés de pau. Es van establir eleccions al país per l'acord de Dayton, i es van establir institucions segons la Constitució de Bòsnia i Hercegovina. Croàcia i la República Federal de Iugoslàvia (Sèrbia i Montenegro han tingut un paper positiu en el procés de pau, i els esforços de tots són benvinguts, inclòs l'Alt Representant, IFOR i altres organitzacions internacionals.

El Consell de Seguretat va acollir favorablement el reconeixement mutu dels estats successors de Iugoslàvia i va destacar la importància de la normalització total de les seves relacions diplomàtiques. Es van recordar les seves obligacions en virtut de les anteriors resolucions del Consell de Seguretat i per a la plena aplicació de l'Acord de Dayton i la cooperació amb les Nacions Unides.

Els Estats membres han estat autoritzats a establir la SFOR com a successor legal de la IFOR per un període de 18 mesos. Han de prendre les mesures necessàries per garantir el compliment de les disposicions de l'Annex 1-A l'Acord de pau i el seu dret a defensar-se d'atacs o amenaces. Bòsnia i Hercegovina també va demanar una extensió de la força de policia de les Nacions Unides (grup de Tasques Policial Internacional) que formava part de la Missió de les Nacions Unides a Bòsnia i Hercegovina (UNMIBH). El mandat de la UNMIBH es va ampliar fins al 21 de desembre de 1997 i el Consell de Seguretat va demanar que totes les missions de les Nacions Unides treballessin plegades.

Referències[modifica]

  1. Malone, David. The UN Security Council: from the Cold War to the 21st century. Lynne Rienner Publishers, 2004, p. 151. ISBN 978-1-58826-240-0. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1088 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.