Rhytidiadelphus triquetrus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRhytidiadelphus triquetrus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseBryopsida
OrdreHypnales
FamíliaHylocomiaceae
GènereRhytidiadelphus
EspècieRhytidiadelphus triquetrus Modifica el valor a Wikidata
Warnst.
Nomenclatura
BasiònimHypnum triquetrum Modifica el valor a Wikidata

Rhytiadelphus triquetrus és una espècie de molsa de la família de les Hylocomiaceae.[1] Als Països Catalans és força comuna a l'estatge montà i subalpí.

Característiques[modifica]

És una molsa robusta que forma gespes extenses, de varis metres quadrats i pot desenvolupar caulidis rogencs[2] que atenyen els 20 o rarament els 30 centímetres de longitud, fet que la converteixen en la molsa pleurocàrpica terrestre més gran d'Europa.[3]caulidis irregularment pinnats, amb ramificacions horitzontals o ascendents, atenuades a l'àpex i generalment més llargues que en la resta d'espècies del gènere. Els fil·lidis caulinars fan entre 5 i 6 mil·límetres de llargada, són més grossos que els ramerals i presenten un nervi doble que arriba a 3/4 parts de la làmina.[4] Tenen una base de forma ovato-lanceoada, són gradualment allargats i acaben en àpex agut de marge lleugerament dentat. Les cèl·lules superiors de la làmina són linear-el·lipsoidals i papil·loses, les basals són el·lipsoidals i les alars són curtes i amples de paret prima. Són plantes pleurocàrpiques, dioiques, rarament fèrtils.[3] En estat humit i deshidratat, els fil·lidis estan disposats en totes direccions a diferències de Rhytidiadelphus loreus.[2]

Hàbitat[modifica]

Habita boscos i matollars humits esclarissats no exposats al Sol sobre sòls calcaris i húmics d'arreu de l'hemisferi nord tot i que a la regió Mediterrània és menys comuna i es refugia en zones muntanyoses.[3] Als Països Catalans és força comuna a l'estatge montà i subalpí al llarg dels Pirineus, Gironès, Garrotxa, Montseny. Apareix de forma molt rara al massís del Penyagolosa i a Mallorca.[4]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Rhytidiadelphus triquetrus (Hedw.) Warnst.». The Plant List. [Consulta: 13 abril 2019].
  2. 2,0 2,1 VVAA. Mosses and liverworts of Britain and Ireland: a field guide. Plymouth: British Bryological Society, 2010, p. 848. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Wolkmar Wirth; Ruprecht Düll; Xavier Llimona; Rosa María Ros; Olaf Werner. Guía de campo de los líquenes, musgos y hepáticas. Barcelona: Omega, 2004. ISBN 84-282-1266-X. 
  4. 4,0 4,1 Casas, Creu. Flora dels briòfits dels Països Catalans. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. ISBN 84-7283-583-9. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rhytidiadelphus triquetrus