Saló de Racionistes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Saló de Racionistes
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJoaquín María Arnau Miramón
Construcció1885 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia1886
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEl Carme (Comarca de València) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer de la Blanqueria, 15, València
Map
 39° 29′ N, 0° 23′ O / 39.48°N,0.38°O / 39.48; -0.38
Bé immoble de rellevància local
Identificador46.15.250-383
Bé immoble d'Etnologia
Identificador161
Bé immoble d'Etnologia
Plànol

El Saló de Racionistes és un edifici d'estil eclèctic dissenyat l'any 1886 per l'arquitecte Joaquín María Arnau Miramón (1849 - 1906), a la ciutat de València.

Història[modifica]

L'arquitecte Joaquín María Arnau Miramón rep, al desembre de 1886, l'encàrrec del comte de Trigona —en representació de la Gran Associació Domiciliària de la Mare de Déu dels Desemparats— del projecte d'un gran saló per al repartiment de racions de menjar a les famílies pobres dels obrers sense treball del sector seder i d'una escola de pàrvuls adjunta, al carrer de la Blanqueria de València. Aquest saló, conegut avui com el Saló de Racionistes, constitueix una de les seues obres més importants i conegudes, a causa de l'ús original d'una volta metàl·lica per cobrir la nau de la gran sala.

Característiques[modifica]

Destaca la façana de maó vist rematada amb una arcada de mig punt. El saló, de planta rectangular, té una coberta de teules recolzades en encavallades metàl·liques i contraforts d'obra. És un dels primers exemples de l'ús del ferro laminat en la construcció valenciana i la seua arquitectura, eclèctica i historicista, respon a criteris pròxims al racionalisme constructiu del segle xix.

En l'actualitat aquest saló l'utilitza com a pavelló esportiu del col·legi Gran Associació.

Galeria fotogràfica i plànol[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • El Gran Salón de Racionistas de Joaquín Mª Arnau Miramón o el atrevimiento de la innovación. Mª Mar Sánchez Verduch. Article publicat en "Archivo de Arte Valenciano". Any: 1997. Número: 78. p. 32 -37
  • La arquitectura del eclecticismo en Valencia: vertientes de la arquitectura valenciana entre 1875 y 1925. Benito Goerlich, D. Ajuntament de València, 1992.
  • Conocer Valencia a través de su arquitectura. Diversos autors. Ed. Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana-Ajuntament de València, València. 2001.

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saló de Racionistes