Salvador Dabau i Caussa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Salvador Dabau i Caussà)
Infotaula de personaSalvador Dabau i Caussa
Biografia
Naixement2 març 1909 Modifica el valor a Wikidata
Vilajuïga (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 desembre 2002 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Activitat
Ocupaciócompositor, mestre Modifica el valor a Wikidata
GènereSardana Modifica el valor a Wikidata

Salvador Dabau i Caussa (Vilajuïga, 2 de març de 1909Girona, 3 de desembre de 2002) fou un compositor de sardanes i havaneres.[1][2] Va estudiar música a l'Escola de Montserrat, on va coincidir amb Conrad Saló, que li va fer de professor. A l'Escolania de Montserrat va aprendre a tocar el piano, l'orgue, el violí i la viola i de la mà de Francesc Civil va ampliar i completar els seus estudis al Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant els anys vint formà part, com a instrumentista de viola, a l'Orquestra Simfònica de Girona, formada per 80 músics i dirigida per Ricard Lamote de Grignon.

Salvador Dabau va compaginar la seva professió de mestre amb la de compositor. Va estudiar magisteri a Girona i va exercir de mestre durant 47 anys, passant per Torroella de Montgrí i els col·legis Bruguera i Montjuïc de Girona. l'Ajuntament de Torroella de Montgrí el distingí el 1994 amb la Medalla del Montgrí,[3] i el novembre de 1999 l'Ajuntament de Girona li dedicà un carrer al barri de Sant Narcís.

Dabau va compondre unes 35 havaneres i va arranjar-ne una cinquantena- Dabau és autor d'havaneres tan populars com La barca abandonada, Entre les barques, Un cant d'amor (lletra de Carles Casanovas), El cant del mar (lletra d'Antònia Vilàs), El vell i la barca, Vent de garbí (lletra d'Armand Beneyto), i també dels concerts per a piano Havanera per a una difunta i Quasi una havanera.

A la dècada dels setanta, Salvador Dabau fou arranjador i acordionista del grup Oreig de Mar i a partir de 1984, del grup Llops de Mar de Sant Feliu de Guíxols.[4]

La família del compositor va donar l'any 2009 del fons personal del compositor al Centre de Documentació del Montgrí, les Illes Medes i Baix Ter, ubicat al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.[5]


Biografia[modifica]

Salvador Dabau i Caussa va veure la llum per primera vegada a Vilajuïga el 2 de març de 1909, i des dels seus primers anys va demostrar un talent musical excepcional que presagiava el seu futur brillant en el món de la música.

Els seus primers passos en el món de la música els va fer com a cantant solista a la seva estimada ciutat natal. Amb la seva veu única i captivadora, va cridar l'atenció i va commoure els cors dels qui l'escoltaven. Tanmateix, va ser a través d'una oportunitat única que la seva autèntica vocació musical va prendre forma.

Als nou anys, va ser seleccionat per unir-se a l'Escolania de Montserrat, un moment decisiu que marcaria el seu destí com a músic excepcional. Aquesta oportunitat excepcional va arribar a ell gràcies a l'atenció de mossèn Joan Moné, que va escoltar la seva veu i va intuir que el seu talent havia de ser compartit amb el món.

Amb aquesta decisió crucial, va iniciar el seu camí a l'Escolania, compartint les seves experiències i aprenentatges amb altres joves promeses, entre elles en Conrad Saló i en Josep M. Vilà, qui més endavant es convertiria en una figura destacada com l'ànima de La Principal de la Bisbal.

Els anys que Salvador Dabau va passar a l'Escolania van ser una època de creixement intens i aprofundiment en el món musical. Durant aquest període, va abocar el seu esforç i dedicació a l'estudi musical, dedicant fins a cinc hores diàries a aprofundir en els secrets de la música. Aquesta intensitat va permetre que dominés una varietat d'instruments musicals, incloent-hi el piano, l'orgue i el violí, amb una destresa que indicava la seva extraordinària passió i compromís.

Als dotze anys, Salvador Dabau va començar a revelar la seva pròpia creativitat i passió musical escrivint la seva primera composició, "Pregària." Aquesta emotiva peça va ser dedicada a la germana difunta d'un company de l'Escolania, demostrant la seva capacitat d'expressar emocions profundes i connectar amb els cors dels altres a través de la seva música.

Un cop va deixar enrere l'Escolania, Salvador Dabau es va traslladar amb la seva família a la ciutat de Girona, on la seva educació musical va continuar sota la guia i tutela del Mestre Civil. Aquesta connexió significativa es va originar a través d'un llaç familiar, ja que el professor de violí que havia influït en la seva formació a l'Escolania era el germà mateix del Mestre Civil. Això va solidificar encara més el seu compromís amb la música i la seva determinació de continuar creixent com a músic i compositor.

La seva infantesa, marcada per l'oportunitat de l'Escolania i l'empenta incansable per dominar els secrets de la música, va pavimentar el camí cap a una carrera musical extraordinària i va establir les bases per a un llegat que ressonaria en la rica tradició musical catalana.

A més de la seva formació musical, també va seguir la seva passió pel magisteri, exercint com a mestre durant més de quaranta-set anys.

Va culminar la seva formació acadèmica i musical amb un notable èxit en obtenir el prestigiós títol de professor de Música pel Conservatori del Liceu de Barcelona. Aquesta fita no només és un testimoni del seu compromís indestructible amb l'educació musical, sinó també de la seva profunda voluntat de compartir el seu ampli coneixement i habilitats amb les futures generacions de músics.

Aquest títol no només reflecteix la seva dedicació a l'aprenentatge i l'excel·lència musical, sinó també la seva determinació en promoure l'art de la música i elevar els estàndards musicals en la comunitat. La seva pròpia experiència formativa i la seva passió per la música segurament van guiar la seva missió d'inspirar i nodrir els joves talents que aspiraven a seguir els seus passos.

A través de la seva formació, així com de la seva posterior carrera com a professor i mentor, Salvador Dabau va deixar una empremta duradora en l'àmbit de l'educació musical. La seva contribució no només va enfortir els fonaments de la música en la seva comunitat, sinó que també va estendre els seus efectes a les futures generacions de músics, assegurant que el seu llegat i coneixement continuïn enriquint la cultura musical durant moltes dècades.

Mentrestant, la seva relació amb les havaneres va prendre forma als anys vuitanta. Encara que Salvador Dabau va iniciar la seva carrera musical en altres gèneres com les sardanes, va ser en aquesta època que les havaneres van entrar a la seva vida amb una passió renovada i enriquidora.

El seu compromís amb les havaneres va transcendir ràpidament en composicions úniques i emotives. Mitjançant la seva destresa, va donar vida a les lletres d'autors destacats com Josep Maria de Segarra, Carles Casanoves, Antònia Vilàs i altres, posant música a les seves paraules amb una habilitat distintiva.

És impossible oblidar la profunda emoció i l'ànima que va infondre en les havaneres, amb la seva capacitat per capturar els matisos de la vida i l'amor en les melodies que va crear. Una de les seves havaneres més icòniques, "Entre les Barques," va ser aclamada i guanyadora del primer premi al Concurs de Cançó Marinera de Palamós. Aquest prestigiós reconeixement no només va validar el seu talent excepcional en aquest gènere, sinó que també va consolidar la seva posició com un compositor d'excel·lència dins del món de les havaneres.

Tot i el seu profund amor per les havaneres, Salvador Dabau mai va abandonar la seva passió per altres gèneres musicals. Va demostrar la seva versatilitat i creativitat component la seva primera sardana, "Nines," a 19 anys. Aquesta obra, dedicada a una noia anomenada "Angelines," va inaugurar una carrera prolífica en la composició d'altres gèneres musicals com les sardanes. A través d'aquesta diversitat musical, Salvador Dabau va deixar una empremta eterna que continua ressonant en el panorama musical català fins als nostres dies.

Enmig del tomballi de la Guerra Civil, Salvador Dabau es va enfrontar a desafiaments excepcionals que van posar a prova la seva determinació i amor profund per la música.

Enviat al camp de batalla com a combatent i després fet presoner pel bàndol nacional, podria semblar que la seva passió musical es veuria ofegada pels vents de l'adversitat. No obstant això, aquesta etapa crítica de la seva vida va revelar la veritable força del seu esperit i la seva dedicació indestructible. Malgrat les circumstàncies adverses, Salvador Dabau va trobar una manera d'elevar-se per damunt dels obstacles i continuar amb la seva passió musical.

En un gest extraordinari de resistència i determinació, va aprofitar la seva habilitat com a pianista per oferir concerts diaris als militars que el rodejaven. Aquesta decisió de compartir la seva música en moments tan tèrbols i incerts va ser una prova clara de la seva convicció en el poder transformador de l'art i la seva voluntat de trobar la bellesa enmig del caos.

Aquest episodi de la seva vida no només reflecteix la seva fortalesa, sinó també la seva capacitat d'inspirar i unir les persones mitjançant la música. Les seves interpretacions diàries van proporcionar un respir de consol i esperança als militars que havien experimentat les vicissituds de la guerra.

La seva música va ser un recordatori de la humanitat compartida i de la capacitat de l'expressió artística per transcendir les divisions i crear connexions profundes. Així, enmig dels temps més foscos de la Guerra Civil, Salvador Dabau va brillar com un exemple extraordinari de resiliència i passió.

La seva determinació en oferir concerts diaris als militars va demostrar que la música no només era una part de la seva vida, sinó que també era una eina poderosa per il·luminar els cors i les mentides enmig de la tempesta. Aquesta fase de la seva vida, en què va trobar la manera de compartir la seva passió malgrat les dificultats, és un testimoni de la seva naturalesa excepcional i la seva capacitat de fer front a les adversitats amb esperança i creativitat.

Salvador Dabau no només va ser un músic virtuós i un destacat compositor, sinó que també va deixar una empremta profunda com a mestre i pedagog compromès amb l'educació musical. La seva passió per compartir el coneixement i la seva habilitat per inspirar les futures generacions de músics van ser aspectes fonamentals de la seva vida.

Després de consolidar la seva pròpia educació musical i desenvolupar una àmplia paleta de talents, va canalitzar aquest coneixement cap a l'ensenyament. Va obtenir el títol de professor de Música pel Conservatori del Liceu de Barcelona, un testimoni del seu compromís amb l'educació musical formal i el seu desig de transmetre la seva passió a altres.

Durant més de quaranta-set anys, Salvador Dabau va ser una influència i guia per a innumerables alumnes. Va deixar una empremta invariable a través de les aules, motivant els estudiants a explorar la seva pròpia creativitat i aprofundir en els diversos aspectes de la música. La seva metodologia va combinar la tècnica rigorosa amb l'expressió emocional, inspirant els seus alumnes a abraçar la música amb tot el seu cor i ànima.

El seu paper com a pedagog va ser integral per a la formació de nous músics i va contribuir significativament al teixit musical de la seva comunitat i més enllà. La seva dedicació a l'educació va ser clau per assegurar la continuïtat i l'evolució de la rica tradició musical catalana. El llegat de Salvador Dabau com a mestre i pedagog continua viu a través dels molts alumnes que va influir, que ara porten endavant la seva passió i coneixement a altres generacions.

A més, va contribuir al gènere de la sarsuela i les operetes, demostrant la seva capacitat d'expressar-se a través de diferents formes musicals.

Les havaneres, però, esdevenien cada vegada més un element central de la seva producció musical. Composicions com "Un cant d'amor" i "Entre les Barques" reflecteixen la seva habilitat per capturar emocions profundes amb les seves melodies.

La seva influència i llegat com a compositor d'havaneres continuen sent evidents fins als nostres dies, amb les seves peces interpretades i estimades en festivals i actuacions arreu. Malgrat la seva jubilació com a mestre, Salvador Dabau no es va retirar de la música. Va continuar immers en el món musical fins als seus últims dies, demostrant una passió i devoció indestructibles. La seva influència i impacte en la música i en la cultura continuen vius, connectant persones i inspirant noves generacions de músics i amants de la música.

La figura de Salvador Dabau s'eleva com un reeixit compositor, mestre i músic apassionat. Les seves melodies ressonen amb la bellesa i profunditat de l'experiència humana i continuen enriquint la rica tradició musical catalana. Amb un llegat ric i divers en la música catalana, Salvador Dabau i Caussa va deixar una empremta inesborrable a través de la seva àmplia gamma d'obres musicals i la seva influència en la comunitat.

Aprofundint en diversos aspectes de la seva carrera i impacte, es revelen més detalls que enriqueixen el seu llegat.

Detalls de la seva obra musical:

Salvador Dabau va demostrar la seva habilitat excepcional i creativitat il·limitada com a compositor mitjançant una àmplia gamma d'obres notables. Més enllà de les seves apreciades havaneres, va explorar altres gèneres musicals amb una destresa i passió notables, deixant una empremta significativa en cadascuna de les seves creacions.

La seva versatilitat musical va quedar clarament manifestada en una varietat de gèneres, com ara obres de concert, polifonies, himnes i ballets, que van revelar una profunditat i mestria musical impressionants.La seva producció creativa va abraçar la sarsuela "El monjo de nàufrags," una sarsuela que va fusionar la música amb la narrativa teatral amb una habilitat sorprenent. A més, va donar vida a l'encantadora opereta titulada "Pulgarcito," que va capturar l'esperit juganer i màgic amb la seva música.

A través d'aquestes obres, Dabau va demostrar la seva capacitat per transportar l'audiència a mons imaginatius i emocionants.No es va aturar aquí; el seu llegat també inclou una revista musical de gran encant titulada "Costa Brava," que reflecteix la seva connexió profunda amb la cultura i l'entorn de la regió. Aquestes creacions no només van exhibir la seva àmplia paleta musical, sinó que també van reflectir una profunditat d'emoció i una habilitat tècnica que va marcar la seva música com a veritablement captivadora i impactant.

A través d'aquesta diversitat i riquesa creativa, Salvador Dabau va transcendir els límits musicals i va teixir una narrativa musical única que continua ressonant amb l'audiència fins als nostres dies. La seva capacitat per expressar la seva visió artística a través d'una varietat de gèneres musicals va solidificar la seva posició com un músic inigualable i una figura inoblidable en el món de la música catalana.

Reconeixement i premis:

El llegat de Salvador Dabau va ser enriquit amb diversos premis i reconeixements que van marcar la seva destacada carrera musical.

A més dels aplaudiments i l'apreciació del públic, va obtenir un reconeixement oficial pel seu extraordinari talent i la seva contribució al món de la música. Entre aquests reconeixements, és essencial destacar el primer premi que va guanyar amb la seva havanera "Entre les Barques" al prestigiós Concurs de Cançó Marinera de Palamós. Aquest guardó no només va validar la seva habilitat per capturar l'essència de les havaneres i connectar amb l'ànima del públic, sinó que també va consagrar-lo com un mestre en la creació d'aquest gènere musical tan estimat.

A més del reconeixement en el món de les havaneres, Salvador Dabau va rebre elogis per les seves composicions en altres gèneres musicals. Els seus treballs en sardanes i altres peces van ser aclamats per la seva originalitat i profunditat emocional. Aquest reconeixement va reforçar la seva influència i impacte en la comunitat musical més àmplia.

A través d'aquests premis i reconeixements, Salvador Dabau va ser celebrat com un músic excepcional que va deixar una empremta indeleble en la cultura musical catalana i en la vida de tots aquells que van tenir el plaer d'escoltar la seva música.

Col·laboracions musicals:

La influència i impacte de Salvador Dabau no es limitaven només a la seva obra com a compositor solista. La seva passió per la música i la seva naturalesa col·laborativa van donar lloc a connexions significatives amb altres músics i artistes, creant una xarxa interconnectada d'inspiració i creativitat.

Mitjançant les seves col·laboracions musicals, Salvador Dabau va aprofundir en la riquesa de l'expressió musical i va enriquir la seva pròpia creativitat. Al treballar al costat d'altres talents, va ser capaç de fusionar visions musicals diferents i harmonitzar les seves habilitats úniques. Aquesta fusió de perspectives va donar lloc a interpretacions noves i emocionants de les seves creacions, que sovint transcendien els límits de gèneres i estils musicals.

Les seves col·laboracions no només van enriquir la seva pròpia obra, sinó que també van tenir un impacte profund en els altres músics amb qui va treballar. La seva actitud oberta i receptiva va crear un entorn de creativitat compartida, on les idees es podien fusionar i florir. Això va donar lloc a experiències musicals úniques que ressaltaven la seva influència en la comunitat musical més àmplia.

Les col·laboracions musicals de Salvador Dabau no només van enriquir la seva pròpia trajectòria artística, sinó que també van contribuir a una xarxa de connexions musicals que va influir i inspirar altres talents. La seva capacitat per treballar en equip i fusionar visions musicals diverses va donar lloc a interpretacions úniques i emocionants, ressaltant la seva influència en la comunitat musical i la seva capacitat de crear experiències musicals memorables que continuen ressonant fins als nostres dies.

Inspiracions musicals i estil personal:

La música de Salvador Dabau va ser impregnada d'un mosaic d'inspiracions musicals, les quals van ser fusionades amb un estil personal profundament distintiu.

Com a artista, va demostrar una notable capacitat per absorbir influències diverses de diferents fonts i èpoques, utilitzant aquestes inspiracions com a base per a la creació d'una identitat musical que era veritablement seva. Les influències que va assimilar van ser com un riu que flueix a través del temps i els gèneres, conformant una paleta de colors musicals únic. Va captar els matisos expressius de la música clàssica i els va fondre amb la passió dels ritmes tradicionals.

Aquesta diversitat es va reflectir en les seves composicions, que oscil·laven entre moments de serenitat introspectiva i ràfegues d'emoció apassionada. La seva habilitat per expressar emocions profundes i teixir narratives evocadores a través de les seves creacions musicals va ser una marca distintiva de la seva carrera. Va ser capaç d'insuflar vida als instruments i les melodies, donant lloc a una connexió emotiva directa amb l'audiència. Les seves peces no eren simples notes; eren relats sonors que parlaven al cor i a l'ànima dels oients.

A través d'aquestes inspiracions i l'estil personal que va desenvolupar, Salvador Dabau va crear un llegat musical que es manté viu fins als nostres dies. La seva música no només va reflectir la seva pròpia expressió artística, sinó que també va capturar l'essència de la seva època i de la cultura musical catalana. Aquesta fusió d'influències i l'expressió profunda de la seva identitat musical van donar lloc a una obra que continua ressonant i emocionant l'audiència actual, confirmant la seva capacitat única per connectar a través de la música.

Impacte en la cultura catalana:

Salvador Dabau va transcendir la seva condició de músic talentós per esdevenir una figura estimada i influent dins la rica i vibrant cultura catalana. La seva participació activa en esdeveniments i activitats culturals va tenir un impacte profund en la vida de molts. A través de la seva passió i compromís amb la música, va ser capaç d'inspirar i guiar joves músics, mentre que al mateix temps va compartir la seva expressió artística amb el públic mitjançant actuacions locals i altres esdeveniments musicals.

La seva dedicació en elevar la cultura musical al si de la comunitat va deixar una empremta indeleble en la memòria col·lectiva. Les seves interpretacions apassionades i la seva presència carismàtica van crear una connexió profundament emotiva amb l'audiència. A través d'aquestes interaccions, Salvador Dabau va contribuir a fomentar un amor i apreciació duradors per la música, enriquint la vida de tots aquells que van tenir l'oportunitat de compartir aquests moments amb ell.

El seu llegat com a músic i persona d'influença es va estendre més enllà de les notes i les melodies. Va ser un defensor fervent de la cultura catalana i va treballar incansablement per preservar i enriquir la riquesa artística i musical de la seva terra natal. La seva passió i compromís van ser una font d'inspiració constant per a la comunitat, servint com un recordatori vívid de la capacitat de l'art per connectar, enriquir i elevar les vides de les persones.

Així, l'impacte de Salvador Dabau en la cultura catalana va més enllà de les seves pròpies composicions i interpretacions. Va ser un constructor de ponts culturals i un guardià del patrimoni musical, deixant un llegat que continua inspirant i connectant generacions a través de la passió i l'expressió artística.

Llegat actual:

La influència i empremta deixada per Salvador Dabau es mantenen vives i ressonen a través de la interpretació i la celebració constants de la seva música. Les seves composicions, entre elles les havaneres icòniques com "Entre les Barques," encara són protagonistes en festivals, concerts i altres esdeveniments musicals que tenen lloc arreu.

El seu llegat no es limita només a la seva pròpia interpretació, sinó que s'ha expandit a través dels músics i intèrprets que continuen portant la seva música als escenaris. Les emocions i els sentiments que les seves melodies evocaven en el passat es mantenen vius a través de les interpretacions que fan els músics actuals, creant una connexió intemporal entre l'artista i l'audiència.

Salvador Dabau va anar més enllà de les fronteres estilístiques i va construir un llegat que travessa gèneres musicals i generacions. La seva creativitat i dedicació, reflectides en la seva música, continuen servint d'inspiració per als músics emergents i les generacions futures.

El seu llegat ressona en cada nota interpretada i en cada oïda que escolta les seves melodies.A través de les seves composicions, Salvador Dabau continua connectant persones i creant moments únics de bellesa en el món de la música catalana. La seva música perdura com un testimoni de la seva passió, el seu talent i la seva capacitat per tocar les ànimes amb les seves creacions atemporals.


Referències[modifica]

  1. Vinyoles, Carme «Salvador Dabau Caussà». El Punt, 22-10-2009 [Consulta: 20 agost 2012].
  2. «Salvador Dabau, compositor de sardanas». El País/Agència EFE, 05-12-2002 [Consulta: 20 agost 2012].
  3. «Medalles del Montgrí, al web de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí». [Consulta: 1r abril 2014].[Enllaç no actiu]
  4. DDAA 2005: p. 35
  5. «El Centre de Documentació del Montgrí i del Baix Ter rep el fons del prestigiós compositor i pedagog Salvador Dabau». Ajuntament de Torroella de Montgrí. Arxivat de l'original el 2012-04-03. [Consulta: 14 setembre 2017].

Bibliografia[modifica]

  • Fundació Ernest Morató. Memòria (1994 – 2005). 
  • Planas, Xevi «Salvador Dabau, el mestre i músic de Vilajuïga». Revista de Girona Salvador Dabau, el mestre i músic de Vilajuïga, núm. 166, 1994, pp. 22 – 27. ISSN: 0211-2663.