Sang Catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesSang Catalana
SubtítolQuinzenal educatiu, moral i de bon humor Modifica el valor a Wikidata
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1r octubre 1914 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització10 gener 1915 Modifica el valor a Wikidata

Sang Catalana va ser una publicació mensual en català editada a Igualada entre els anys 1914 i 1915.

Descripció[modifica]

Portava el subtítol Quinzenal educatiu, moral i de bon humor. La redacció i l'administració era al carrer de la Soledat, núm. 14. S'imprimia al taller de la Viuda de M. Abadal. Tenia vuit pàgines, a dues columnes, amb un format de 32 x 22 cm. A partir del núm. 3, solament va tenir quatre pàgines. El primer número va sortir l'1 d'octubre de 1914 i el darrer, el 7, el 10 de gener de 1915. En aquest darrer número, entre el títol i el subtítol hi constava Pàtria i Cultura.

Continguts[modifica]

Era un butlletí que portava informació local i cultural. En l'article del primer número titulat Bon dia i bona hora deien portats per l'idea d'enaltir una volta més la nostra renaixença literaria vindrem aquí una vegada cada quinze dies, amb la col·laboració d'homes cèlebres de la nostra terra, a confeccionar aquesta modesta fulla... Venim aquí apartats de tota passió política.[1] No admetien articles polítics ni satírics, en canvi publicaven poesies de Joan Maragall, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà i altres. També hi havia articles literàris, notícies locals, comentaris d'actes culturals, acudits, pensaments, etc.[2] En el núm. 7 publiquen un sentit “adéu-siau” i comenten que la revista ha mort perquè era massa pacífica, perquè no duia en si l'afany de lluita intestina..., tenia desig d'instruir i alegrar a la catalana.[3]

Els redactors eren Joan Serra i Constansó, Frederic Prat, Joan Gomis, Joan Serra Mercader, Joan Caballé i J. Costa Pomés.

Referències[modifica]

  1. Sang Catalana, núm. 1, octubre 1914.
  2. Miret Solé, M. Teresa. La premsa a Igualada (1808?-1982). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1983, p. vol. 1, p. 248. 
  3. Sang Catalana, núm. 60, gener 1915.

Localització[modifica]

Enllaços externs[modifica]