Vés al contingut

Sant Esteve d'Estaís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Esteve d'Estaís
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica
arquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.396 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEspot (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de l'Església, Estaís Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 34′ N, 1° 07′ E / 42.57°N,1.11°E / 42.57; 1.11
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC25433 Modifica el valor a Wikidata

Sant Esteve d'Estaís[1] és l'església parroquial del poble d'Estaís, en el terme municipal d'Espot, a la comarca del Pallars Sobirà.

Està situada en el sector sud-est del poble, en el lloc més baix i oriental d'Estaís, lleugerament separada de la resta del poble.

Documentat Estaís des de l'any 1090 en una donació al monestir de Santa Maria de Gerri, en el qual consta com a vila comtal, de l'església no es tenen més notícies que les que la relacionen amb el deganat de la Vall d'Àneu, en el qual estava plenament integrada.

És una església mitjanament gran, d'una sola nau amb capelles laterals. Té l'absis principal semicircular, el qual probablement és l'únic element que queda de la primitiva església romànica. Aquest absis posseeix un fris d'arcuacions llombardes agrupades de tres en tres entre lesenes, així com dues finestres de doble esqueixada. L'aparell, petit i no sempre igual, permet veure unes formes i tècniques constructives bastant primitives, que ens remeten al segle xi.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Esteve d'Estaís

Bibliografia[modifica]

  • Adell i Gisbert, Joan-Albert; Cases i Loscos, Maria-Lluïsa. «Sant Esteve d'Estaís». A: El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7. 
  • Gavín, Josep M. Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 8). ISBN 84-85180-25-9. 
  • Lloret, Teresa; Castilló, Arcadi. «València d'Àneu». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0.