Sant Julià Vell de Mosset

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Julià Vell de Mosset
Imatge
Ruïnes de Sant Julià Vell
Dades
TipusAntiga església parroquial
Construcciósegle xii
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSant Julià de Briude Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsruïnós Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud700,8 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMosset (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMosset
Map
 42° 40′ N, 2° 22′ E / 42.66°N,2.36°E / 42.66; 2.36

Sant Julià Vell de Mosset és l'antiga església parroquial, ara en ruïnes, del poble de Mosset, de la comuna del mateix nom, pertanyent a la comarca nord-catalana del Conflent.

És[1] a la dreta de la Castellana, davant per davant, al sud-oest, de Santa Maria de Corbiac.

Història[modifica]

Ruïnes de l'església

Sant Julià Vell, o el Vell (de fet, Sant Julià i Santa Basilissa Vell), era l'església parroquial del primitiu poble de Mosset, abans que aquest s'agrupés en el Vilar de Corts, el coster on es troba el Castell de Mosset. El trasllat es produí després del 1175, tot i que fins al segle xiv aquesta va continuar essent la seu de la parròquia del poble i terme de Mosset. En un document del 1362 es parlà de la capella nova de Sant Julià.

L'edifici[modifica]

Detall de les ruïnes

Era una església romànica d'una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular. En queden dempeus una part de l'absis i un pany de la paret sud, a més d'una capella lateral, a migdia, coberta amb volta apuntada, que podria correspondre a una capella funerària dels senyors de Mosset. La nau tenia una amplada d'uns 7,3 metres, amb una llargària de 27; el gruix dels murs és d'1,5. L'església era construïda en un petit coster, i la part del nord estava assentada damunt d'un petit sòcol.

En el tram de paret, destaquen sobretot el fris de dents de serra sota la cornisa i dues mènsules a l'interior de la nau. El parament de la part conservada és de grans carreus de granit ben tallats i arrenglerats. Té molta semblança amb l'església de Sant Martí de Cortsaví. És sens dubte un exemplar del segle xii.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «97 - Mosset». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 85. Sant Julià Vell de Mosset». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Mosset». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere. «Mosset: Sant Julià el Vell». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Referències[modifica]