Vés al contingut

Sant Julià de Vallventosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Julià de Vallventosa
Dades
TipusAntiga església parroquial
ConstruccióSegles XI-XII
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSant Julià de Briude Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
MaterialPedra
Altitud189,7 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular a llevant
Localització geogràfica
EstatSense ús habitual
ComarcaRosselló
 Corbera (Rosselló)
LocalitzacióSant Julià de Vallventosa
Map
 42° 36′ N, 2° 42′ E / 42.6°N,2.7°E / 42.6; 2.7
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà

Sant Julià de Vallventosa és l'antiga església parroquial del poble desaparegut de Vallventosa, del terme comunal de Corbera, a la comarca del Rosselló (Catalunya Nord).

Està situada[1] al sud-est del terme comunal, a la vall de la Ribera de Sant Julià.

Història

[modifica]

El poblat de Vallventosa és documentat des del 944, i l'església, des del 945, quan l'abat de Cuixà hi adquirí un altar, amb les rendes que se'n derivaven. El 1395 encara és esmentada com a església rural.

L'edifici

[modifica]

En l'actualitat només resten els murs de l'església dempeus, i mostren un edifici llarg i estret, de 14,6 per 3,6 metres. La volta va desaparèixer, però un tros de l'extrem de llevant de la nau s'havia fet servir de barraca agrícola, i va ser coberta modernament amb un embigat. Està situada contra un marge molt alt, que amaga tot el sector meridional del temple. A més una heura considerable cobreix les restes, de manera que en alguns llocs no es veu res més que cosa de mig metre. Tot plegat fa que només es pugui apreciar la forma i l'abast de l'església si s'hi fa una acurada campanya de netejar i restauració.

La porta, a ponent, presenta dos arcs de mig punt en degradació fets amb esquist, a l'interior. L'aparell és bastant primitiu, que permet datar l'església en el segle x. No s'observa l'absis, tot i que tot fa pensar[2] que la capçalera devia ser quadrada, com era habitual en els temples preromànics.

Bibliografia

[modifica]
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Corbera del Castell». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 88. Sant Julià d'en Braset». A: Inventari d'esglésies 3** Capcir-Cerdanya-Conflent-Vallespir-Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan. «Corbera del Castell: Sant Julià de Vallventosa». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències

[modifica]