Sant Julià i Santa Basilissa del Soler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Julià i Santa Basilissa del Soler
Imatge
Dades
TipusEsglésia parroquial
Característiques
MaterialPedra i maons
Altitud70 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
 El Soler
LocalitzacióCatalunya del Nord Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 42′ N, 2° 48′ E / 42.7°N,2.8°E / 42.7; 2.8
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
Capçalera de l'església
Naus central i col·lateral nord

Sant Julià i Santa Basilissa del Soler és l'església parroquial del poble del Soler, a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord).

Està situada[1] al bell mig del poble vell del Soler, entre els carrers del Coronel Cayrol i de la Tet.

Història[modifica]

La primitiva església dedicada a sant Julià i santa Basilissa és esmentada des del 959. Des del 1223 entrà en la jurisdicció directa de l'església d'Elna, juntament amb el castell i la seva capella de Sant Domènec.

El 5 de juliol del 1554 es posava la primera pedra de l'església actual, tal com indica una placa de marbre blanc encastada en el mur lateral de l'entrada actual del temple. El lloc on està situada és molt probablement el mateix de la primitiva església, que devia ser romànica, i de la qual no en queda ni rastre.

L'edifici[modifica]

Nau central i presbiteri

Es tracta d'un edifici majoritàriament barroc, construït entre 1554, com s'ha dit anteriorment, i 1763, moment en què s'acaba una de les capelles laterals. Serva entre els seus béns retaules i imatgeria d'aquell mateix estil artístic, com els retaules dels sants patrons, Julià i Basilissa, el de la Mare de Déu del Roser, el de Sant Domènec, probablement procedent de la capella de Sant Domènec del Castell, ara en ruïnes, i el de la capella del Sant Crist. També hi destaquen diverses imatges de sants i de la Mare de Déu, entre els quals destaca una imatge gòtica, del segle xv, de sant Honorat. Hi ha una pica beneitera del 1686 feta amb marbre de les Caunes, procedent de Baixàs.

Les restes de l'església vella[modifica]

De l'església primitiva, a la qual substituí l'edifici parroquial actual, només roman dempeus la façana meridional, feta amb còdols de riu units amb morter. És una obra romànica tardana, possiblement del segle xiii.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «El Soler». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 284 i 285. Sant Julià i Santa Basilissa del Soler». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere. «Esglésies del Rosselló anteriors al 1300: El Soler. Sant Julià i Santa Basilissa del Soler». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]