Sant Miquel de Fonogedell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Miquel de Fonogedell
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXII-XIII. XVIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic, obra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCasserres (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCal Cirera
Map
 41° 59′ N, 1° 49′ E / 41.99°N,1.81°E / 41.99; 1.81
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC3159 Modifica el valor a Wikidata

Sant Miquel de Fonogedell és una església romànica del municipi de Casserres, al Berguedà, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó de pedra, amb un petit absis a llevant. És una construcció força austera, sense ornamentació de cap tipus. El parament és de carreus de pedra d'una mida mitjana, disposats en filades i més o menys ben escairats. La porta d'accés originàriament es trobava al mur de migdia però ara està tapiada. La coberta és a dues aigües amb teula àrab. L'edifici romànic original ha sofert moltes modificacions. El campanar d'espadanya, la porta de ponent o el mateix pòrtic, així com la sagristia oberta a tramuntana, són molt posteriors. El cor, als peus del recinte, també modifica substancialment el seu aspecte primitiu. El seu interior està totalment enguixat.[1]

S'hi arriba per una pista que surt de Casserres, a l'esquerra, hi ha uns 5 km fins a l'església.[2]

Història[modifica]

Situada dins l'antic comtat de Berga, l'església de Sant Miquel de Fonogedell fou durant un curt període de la seva història església parroquial i propietat del monestir urgellenc de Sant Sadurní de Tavèrnoles. La primera notícia de l'església és de 1003 quan el bisbe d'Urgell confirmà els delmes i les primícies de Fonogedell a la parroquial de Sant Pau de Casserres. L'any 1040 figura com a parròquia independent del monestir de Tavèrnoles, però al segle xiii tornà a dependre de Casserres.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Església de Sant Miquel de Fonogdell». pat.mapa. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 octubre 2014].
  2. «Església de Sant Miquel de Fonogedell». Patrimoni Gencat Arquitectura. Generalitat de Catalunya. «Conté fotografia del monument»

Enllaços externs[modifica]