Sant Salvador de Brics

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Salvador de Brics
Imatge
Dades
TipusEsglésia i església parroquial Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud784 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBrics (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 56′ 51″ N, 1° 30′ 43″ E / 41.94747°N,1.51193°E / 41.94747; 1.51193
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17478 Modifica el valor a Wikidata

Sant Salvador de Brics és l'església parroquial de Brics, en el municipi d'Olius (Solsonès). Està protegida com a bé cultural d'interès local.[1]

Descripció[modifica]

És una església de planta rectangular d'una sola nau i sense absis. Està orientada a l'est i amb teulada a doble vessant. La façana és senzilla amb porta d'arc de mig punt i una petita finestra al damunt. Al costat de la façana principal hi ha un esvelt campanar de dos cossos cobert amb teulada a quatre vessants. Està construïda damunt de la primitiva església de la que ja no en queden restes. El parament és de pedres irregulars.

Història[modifica]

Trevics, el 1007, era una finca de Recofred i Matrisenda. Ramon d'Isarn i el seu germà Guillem posseïen terres entre el "clima", que seria el castell de Trevics, al terme de Riner, el de Llobera i el camí que anava a Solsona. El mas de Trevics no era una casa com les altres, sinó que ja es destaca como el centre d'aquesta rodalia on hi residia el castlà. El 1147 Gauzpert hi posà a Pere i la seva muller, i d'aquí en endavant es citen sovint els Pere de Trevics. Aquest castlà o batlle de Trevics tenia, entre d'altres, el càrrec de recollir els delmes de les cases que pertanyien a l'abadia de Solsona.

De l'antiga església parroquial de Trevics, després Brics, no en queden restes. Havia de ser molt antiga, puix que hi ha referències del segle xi. La nova església de Sant Salvador es convertí en parroquial l'any 1846, en lloc de la del Castellvell de Solsona.

Referències[modifica]

  1. «Parròquia de Brics». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Salvador de Brics