Santa Maria de Vedrinyans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Maria de Vedrinyans
o de Comagelada
La capelleta
Imatge
Vista de l'església des del nord-est
Dades
TipusCapella
Construcciósegle xiii
Dedicat aVerge Maria Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud713,3 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMosset (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMosset
Map
 42° 40′ N, 2° 21′ E / 42.67°N,2.35°E / 42.67; 2.35
Absis romànic de la capella

Santa Maria de Vedrinyans, o de Comagelada, popularment la Capelleta, és una església del poble de Mosset, de la comuna del mateix nom, pertanyent a la comarca nord-catalana del Conflent.

És[1] al costat interior del Portal de Comagelada, per on sortia el Camí de Sornià, al nord del poble i al costat nord-est del castell, entre la Plaça de la Capelleta i el portal esmentat. De fet, la Plaça de la Capelleta és en part sobre la meitat occidental de l'església.

Història[modifica]

Poc documentada al llarg de la història, el 1536 rebé un llegat d'un mossetà, i el 1608 un altre mossetà hi fundà un aniversari. També està documentat que el Consell de la Vila de Mosset s'hi reuní diverses vegades al llarg del segle xvii.

L'edifici[modifica]

Façana nord-est de l'església

Es tracta d'una església d'origen romànica, d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular i coberta amb volta de canó. L'absis s'obre directament a la nau. La porta s'obre al nord, i està situada en una façana que presenta un fort desnivell que fa que la porta estigui clarament descentrada cap a l'est. També és descentrada la finestra absidal, amb l'absis mig menjat pel mateix desnivell on es troba i la Plaça de la Capelleta, com ha quedat palès anteriorment. Es tracta d'una obra romànica tardana, del segle xiii, que segueix un eix nord-est a sud-oest.

Bibliografia[modifica]

L'església, sota la plaça
  • Adell i Gisbert, Joan-Albert. «Mosset: Santa Maria de Vedrinyans». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 
  • Becat, Joan. «97 - Mosset». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 87. Santa Maria de Vedrinyans». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Mosset». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]