Scytodes globula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuScytodes globula Modifica el valor a Wikidata

Scytodes globula
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseArachnida
OrdreAraneae
FamíliaScytodidae
GènereScytodes
EspècieScytodes globula Modifica el valor a Wikidata
Nicolet, 1849
Nomenclatura
Sinònims
  • Scytodes maculata
  • Scytodes annulata
  • Scytodes scholaris
  • Scytodes aguapeyanus

Scytodes globula és una espècie d'aranyes araneomorfes de la família dels escitòdids (Scytodidae).[1] Fou descrita per primera vegada l'any 1849 per H. Nicolet.[2]

Viu a Bolívia, Brasil, Argentina, Uruguai, Xile.[1] És un depredador natural de Loxosceles laeta. A Xile se la pot trobar en habitatges rurals abandonats o a prop de masses d'aigua, però també en la regió metropolitana. Moltes vegades es confon amb Loxosceles laeta i la maten per desconeixement.

Descripció i comportament[modifica]

És un artròpode la grandària del qual varia des dels 3 cm amb les potes esteses i els 7 cm en el seu estat adult. El seu cos és petit però presenta unes potes extremadament llargues i amb franges grogues i negres. De moviments molt lents i escassa velocitat de desplaçament, caça preferentment de nit. És inofensiva per a l'home, i a més beneficiosa al caçar Loxoceles laeta.

Scytodes globula s'apropa sigil·losament a la seva víctima i projecta cap a ella, contraient el seu abdomen, una xarxa summament pegallosa i resistent que captura a la seva víctima encara que present majors proporcions que ella, després li inocula el seu verí. És molt tímida i difícil de situar en el dia, més aviat apareix en la nit. Sol ocultar-se en amagatalls a prop de finestres, llibrers, barrets.

A més de Loxosceles laeta depreda mosquits, mosques, abelles i fins i tot tabànids. Hi ha moments en el desplaçament de S. globula en què aquesta adopta una actitud típica de descans en què projecta les seves potes cap endavant com si anés a saltar. Pràcticament no genera teranyines.

Sinonímies[modifica]

Segons el World Spider Catalog de 7 de gener de 2019 té les següents sinonímies:[1]

  • Scytodes maculata Holmberg, 1876
  • Scytodes annulata Keyserling, 1891
  • Scytodes scholaris Piza, 1944
  • Scytodes aguapeyanus Mello-Leitão, 1945

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 (anglès) World Spider Catalog: Scytodes globula Nicolet, 1849 en la família Scytodidae +base de dades . Accés el 7 de gener de 2019.
  2. Nicolet, H. (1849). Aracnidos. In: Gay, C. (ed.) Historia física y política de Chile. Zoología 3, 319-543, pl. 1-5. doi:10.5962/bhl.title.16172