Sebastián Borensztein

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSebastián Borensztein
Biografia
Naixement22 abril 1963 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat del Salvador Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1991 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugePaula Siero (1994–1999) Modifica el valor a Wikidata
PareTato Bores Modifica el valor a Wikidata
GermansAlejandro Borensztein Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc websebastianbores.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0096375 Allocine: 246304 Allmovie: p460269 TMDB.org: 81157
Musicbrainz: ab19d35d-8716-4db7-864a-e4c465ce7129 Modifica el valor a Wikidata

Sebastián Borensztein (Buenos Aires, 22 d'abril de 1963) és un guionista i director de cinema argentí. És fill de Tato Bores.

Biografia[modifica]

Sebastián Borensztein és diplomat de la carrera de Ciències de la Comunicació, a la Universitat del Salvador, i format com a director de actoré a l'escola d'Augusto Fernandes. És el responsable del guió i la direcció de gairebé tots els seus projectes, i va ser pioner en la realització d'unitaris per a televisió amb tractament cinematogràfic.

Els seus començaments van ser com a creatiu publicitari a mitjan 80's, en agències com David Rato, McCann-Erickson, Ortiz Scopesi, Ogilvy i Lintas Colonesse.

Després de la seva etapa com a creatiu d'agències, va venir el seu treball com a guionista productor i director del seu propi pare, l'actor còmic Tato Bores entre 1988 i 1994, amb el qual va obtenir nombrosos premis Martín Fierro com a guionista i director a nivell nacional, i a nivell internacional, el premi Ondas atorgat per la cadena Ser d'Espanya, com un dels cinc millors programes de TV de parla hispana.

Amb posterioritat d'aquella etapa d'humor, va crear la minisèrie de terror El garante per la qual va obtenir elogis de la crítica, quatre premis Martín Fierro, inclòs el de millor director, els premis Fund TV i Broad Casting, una nominació als premis Emmy, i el premi Argentores de l'Asociación Argentina de Autores.

En 2001 va ser distingit amb el premi Konex com un dels cinc millors directors de televisió de la dècada i per aquest temps havia creat la consagrada sèrie d'unitaris de suspens en temps real anomenada Tiempo final emesa a l'Argentina per Telefe durant els anys 2000, 2001 i 2002 i que actualment s'emet en més de 50 països havent estat el 2008 nominada Finalista al premi Emmy.

En 2005 va concentrar la seva carrera al cinema, tant en llargmetratges com en cinema publicitari. La seva òpera prima La suerte está echada (2005) de la qual és guionista i director, li va valer diversos premis internacionals, entre ells, el premi Descobriment de la Crítica Francesa, en el Festival de Cinema Llatí de Tolosa (2006), el premi Rail D'Oc atorgat pel mateix festival, el premi al Millor Guió en el Festival de Cinema Llatí de Trieste, i el premi del Público en el mateix festival.

El seu segon llargmetratge anomenat Sin memoria, escrit amb Benjamin Odell, i produït per Benjamín Odell i James McNamara per Lionsgate i Televisa, s'estrena a Mèxic. El seu tercer llargmetratge, Un cuento chino, protagonitzat per Ricardo Darín, i produït per Pampa films, fou estrenat a l'Argentina el 24 de març de 2011.[1] Va guanyar el Goya a la millor pel·lícula estrangera de parla hispana.[2] Vuit anys després, va tornar a guanyar el mateix premi amb La odisea de los giles.[3]

Borensztein és autor de la cançó de 1992 Mi vieja; que fou popularitzada pel guitarrista de blues, rock i heavy metal Pappo.[4]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Director i Guionista
Actor

Televisió[modifica]

Guionista
Director

Premis[modifica]

Premis Martín Fierro
Any Categoria Programa Resultat
1991 Millor autor i/o libretista Tato, la Leyenda contínua Nominat
1992 Millor director Tato de América Guanyador
1993 Millor autor / libretista Tato de América Nominat
1997 Millo director El Garante Guanyador
2000 Millor director Tiempo final Nominat
2001 Millor director Tiempo final Guanyador
Premis Konex
  • Premi Konex - Diploma al Mèrit 2011: Director de Televisió
  • Premi Konex - Diploma al Mèrit 2001: Director de Televisió
Premis Goya
  • Millor pel·lícula iberoamericana, 2023 (26a edició dels Premis Goya)
  • Millor pel·lícula iberoamericana, 2020 (34a edició dels Premis Goya)[5]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]