Secretaría de Cultura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretaría de Cultura
Dades
Tipusagència governamental
ministeri Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaConsejo Nacional para la Cultura y las Artes Modifica el valor a Wikidata
Creació7 de desembre de 1988 (1988-12-07)
Activitat
ÀmbitFederal
Governança corporativa
Seu 
  • Ciutat de Mèxic
SecretarioAlejandra Fraustro Guerrero
Depèn deGovern Federal
Filial

Lloc webweb oficial
Twitter (X): cultura_mx Modifica el valor a Wikidata

La Secretaria de Cultura de Mèxic és la Secretaria d'Estat encarregada d'administrar la promoció, el suport i el patrocini d'esdeveniments que propiciïn l'art i la cultura en la nació. El consell estimula, promou i fins i tot coordina diversos esdeveniments culturals del país en el seu desenvolupament, a més de recolzar institucions culturals per tot Mèxic. Va ser coneguda com a Conaculta i des de 2015 va rebre el nou estatus de secretaria.

Història[modifica]

En 1921 es va fundar la Secretaría de Educación Pública (SEP), responsable de vetllar tant per l'educació com per la cultura de Mèxic. Alhora, en 1939 i 1946 es fundaren, respectivament, l'Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) i l'Instituto Nacional de Bellas Artes (INBA). Ambdues institucions descentralitzades de la SEP van ser els primers intents per crear un organisme estatal dedicat a atendre les qüestions culturals. No obstant això, a causa de la riquesa històrica i cultural del país, era necessari comptar amb una sola entitat que es dediqués exclusivament al desenvolupament i foment de l'art i la cultura. Els fonaments per prendre aquesta decisió es troben en els articles 17 i 38 fraccions II, VII, IX, X, XII, XIII, XIV, XVII a XXII, XXVIII i XXIX de la Ley Orgànica de la Administración Pública Federal de Mèxic.

És així com el 7 de desembre de 1988 el govern de la República Mexicana va publicar un decret en el Diario Oficial de la Federación on va declarar la creació del Consell Nacional per a la Cultura i les Arts (Conaculta). Aquesta ordre va declarar al Conaculta com un òrgan administratiu desconcentrat de la SEP autoritzat per coordinar totes les unitats administratives i institucions públiques la labor de les quals és promoure i difondre la cultura i les arts.

Per donar forma final a aquesta nova institució, el 29 de març de 1989 i segons l'acord número 151 publicat en el Diari Oficial de la Federació, es van donar a conèixer les facultats delegades a la presidència del Conaculta.

Des de llavors, el Conaculta desenvolupa activitats en museus, en l'educació, la recerca, en institucions culturals, en biblioteques, en llibreries, publicacions individuals, convocatòries de diversa índole cultural, la cultura en els mitjans de comunicació, sistemes d'informació cultural, informació sobre arts visuals, radioeducació, tallers i conferències.

A partir d'una reforma promoguda per Enrique Peña Nieto, es va dissoldre el Conaculta i es va formar la nova secretaria.[1]

Presidents[modifica]

Secretaris[modifica]

Organismes[modifica]

Entre els òrgans que formen part del Consell destaquen:

El Consell[modifica]

Institucions culturals[modifica]

Museus[modifica]

Biblioteques[modifica]

Publicacions[modifica]

  • Colección de Periodismo Cultural
  • Fondo Editorial Tierra Adentro
  • Revista Luna Córnea

Educació i investigació[modifica]

Patrimoni[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Peña Nieto nombra al titular de la nueva Secretaría de Cultura de México» (en espanyol). Univision.com, 21-12-2015. [Consulta: 22 desembre 2015].
  2. Dirección General de Culturas Populares

Enllaços externs[modifica]