Sempervivum juvanii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum juvanii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum juvanii Modifica el valor a Wikidata
Strgar, 1971

Sempervivum juvanii és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum juvanii creix com una planta de rosetes grans de 5 a 8 cm de diàmetre. Els estolons són de color verd clar.[1] Les fulles són piloses a les vores i glandular-pubescents a banda i banda. La planta no produeix gaires fillols. Les tiges florals fan entre 15 i 25 cm d'alçada. Els pètals són de color groc pàl·lid a daurat, de 3 cm de diàmetre. Els pètals són tres vegades més llargs que els sèpals, amb una taca porpra a la part inferior. Les flors es produeixen de juliol a agost.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum juvanii és natiu a Eslovènia,[3] al sud-est dels Alps. És una planta perenne suculenta i creix principalment al bioma temperat.[4] Creix molt aïllada només a l'est d'Eslovènia sobre roques de silicat de la Donačka gora a les muntanyes de Pohorje. Només es troba en afloraments rocosos orientats al Sol entre els 500 i els 850 m d'altitud.[5][2]

Taxonomia[modifica]

Sempervivum juvanii va ser descrita per Strgar i publicat a Biol. Vestn. 19: 83, a l'any 1971.[6]

Etimologia

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[7] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

juvanii: epítet en honor del botànic eslovac Franc Juvan (1875 - 1960), que va treballar al Jardí botànic de Ljubljana durant 64 anys.[2]

Sinonímia

Referències[modifica]

  1. «Sempervivum wulfenii subsp. juvanii» (en alemany). Stauden Gärtnerei Forssman. [Consulta: 5 octubre 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Sempervivum wulfenii subsp. juvanii (Strgar) Favarger & J. Parnell |= Juvan's houseleek (syn. Sempervivum juvanii)». Arnes. [Consulta: 6 octubre 2023].
  3. «Sempervivum wulfenii subsp. juvanii» (en anglès). EPPO Global Database. [Consulta: 5 octubre 2023].
  4. «Sempervivum wulfenii subsp. juvanii» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 5 octubre 2023].
  5. «S. wulfenii ssp. juvanii» (en alemany). Sempervivum-Liste das Hauswurz-Lexikon in Wort und Bild. [Consulta: 5 octubre 2023].
  6. «Sempervivum juvanii». Royal Botanic Gardens Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 5 octubre 2023].
  7. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].

Enllaços externs[modifica]

  • Foto de Sempervivum juvanii