Sempervivum transcaucasicum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum transcaucasicum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum transcaucasicum Modifica el valor a Wikidata
Muirhead, 1965

Sempervivum transcaucasicum és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum transcaucasicum creix com una roseta amb un diàmetre de 3 a 4 cm i forma només uns quants estolons. Les fulles són glandulars curtes i peludes, obliquament lanceolades a obovades, de color verd groguenc, tenen una punta col·locada bruscament. La limbe foliar fa de 15 a 20 mm de llarg i uns 10 mm d'amplada.

La inflorescència és cimosa. Té entre 11 a 13 flors d'un diàmetre d'uns 2,5 cm. Els seus pètals són ovats-lanceolats i punxeguts i fan de 2 a 2,5 mm de llarg. Els sèpals són lanceolats i són de color groc clar i a la seva base de color lavanda. Tenen entre 8 i 10 mm de llarg i 2 mm d'amplada. Els estams són de color violeta clar i les anteres són grogues. Els nectaris són rectangulars i estan corbats cap amunt.

L'època de floració és el juny.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum transcaucasicum és natiu al nord i nord-est de Turquia fins a l'oest del Transcaucas. És una planta perenne suculenta i creix principalment al bioma temperat.

Taxonomia[modifica]

Sempervivum transcaucasicum va ser descrita per Muirhead[2] i publicat a Notes from the Royal Botanic Garden, Edinburgh 26: 284, a l'any 1965.[3]

Etimologia

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[4] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

transcaucasicum: epítet llatí geogràfic que fa referència a l'aparició de l'espècie a Transcaucàsia.[5]

Referències[modifica]

  1. Erhardt, Walter. Der große Zander. Enzyklopädie der Pflanzennamen (en alemany). 2. Stuttgart: Eugen Ulmer, 2008, pàg. 1738. ISBN 978-3-8001-5406-7. 
  2. «Sempervivum transcaucasicum» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 7 octubre 2023].
  3. «Sempervivum transcaucasicum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 7 octubre 2023].
  4. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].
  5. Eggli, Leonard E.; Newton. Etymological Dictionary of Succulent Plant Names (en anglès). Berlín/Heidelberg: Springer, 2010, pàg. 242. ISBN 978-3-642-05597-3. 

Bibliografia[modifica]

  • Hart, Henk ’t; Bleij, Bert; Zonneveld, Ben. Urs Eggli. Sempervivum altum (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2003, p. 365. ISBN 3-8001-3998-7. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sempervivum transcaucasicum
  • Fotos de Sempervivum transcaucasicum