Simposi (Xenofont)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSimposi
Tipusobra creativa i obra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorXenofont Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec antic Modifica el valor a Wikidata
PublicacióGrècia
Dades i xifres
Gènerediàleg socràtic Modifica el valor a Wikidata
Personatges

El Simposi o banquet [1] (grec : Συμπόσιον) és una obra de l'autor grec Xenofont que va registrar la discussió de Sòcrates i els seus convidats en un simposi organitzat per Calias per a Autòlic, fill de Licó - identificat per alguns estudiosos com el Licó que més tard es va convertir en un dels acusadors de Sòcrates durant el seu judici.[2] L'obra té lloc l'any 421 aC.

Mentre que el Simposi de Plató consisteix en una sèrie de llargs discursos que lloen l'amor, el de Xenofont està dominat per comentaris i rèpliques enginyoses. Sorgeix un duel de paraules entre Sòcrates i Calias, i es demana a cadascú dels participants al simposi que descriguin de què està més orgullós. Totes les respostes són humorístiques o paradoxals; Sòcrates, per exemple, s'enorgulleix dels seus coneixements de l'art del proxenetisme. La història arriba al seu punt culminant quan Sòcrates lloa l'amor de Calias per Autòlic.

Referències[modifica]

  1. XENOFONTE; Trad. do grego, intro. e notas: Ana Elias Pinheiro. Banquete, Apologia de Sócrates. Universidade de Coimbra: Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos, 2008. 
  2. p. 531, O. Todd, Xenophon IV: Memorabilia, Oeconomicus, Symposium, Apology, Harvard U. Press 1923. Tal associação, no entanto, foi questionada; John Burnet, por exemplo, alega que ela é "extremamente improvável". (p. 151, Plato's Euthyprho, Apology of Socrates, and Crito, Clarendon 1924), e James Adam afirmou que "nada sabemos [do acusador de Sócrates], exceto que ele atuava como porta-voz dos retóricos profissionais" (p. xxvi, Platonis Apologia Socratis, Cambridge University Press 1916). Ver p. 29, T. Brickhouse & N. Smith, Socrates on Trial, Princeton University Press 1989; p. 189, D. Nails, The People of Plato, Hackett 2002.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]