Sinterització

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Peça de metall sinteritzat.

La sinterització és el tractament tèrmic d'un pols o compactat metàl·lic o ceràmic a una temperatura inferior a la de fusió de la mescla, per incrementar la força i la resistència de la peça creant enllaços forts entre les partícules que acaben unint-se en un sol bloc amb la forma d'un motllo determinat. En la fabricació de ceràmiques, aquest tractament tèrmic transforma un producte en pols en un altre compacte i coherent. La sinterització s'utilitza de manera generalitzada per produir formes ceràmiques de beril·li, alúmina, ferrita, titanats i circanats. En la sinterització les partícules mitjançant coalescència per difusió passen a l'estat sòlid a molt alta temperatura, però per sota del punt de fusió del compost al que que es desitja donar forma per sinterització. En el procés, la difusió atòmica té lloc entre les superfícies de contacte de les partícules per tal que resultin unides químicament, formant un sol bloc. A la fabricació de ceràmics, aquest tractament tèrmic transforma un producte en pols en un altre compacte i coherent. La sinterització s'utilitza generalment per produir formes ceràmiques d'alúminia, berilia, ferrita i titanats.

Fases de la sinterització[modifica | modifica el codi]

Per a la fabricació d'una peça mitjançant sinteritzat se segueixen les següents etapes:

  • Obtenció de la pols
  • Preparació de la pols. Barreja matèria primera: Barreja de les partícules metàl·liques amb additius.
  • Compactació: Compactant en calent s'aconsegueix un augment de la densitat de 0.1/0.2 g/cm3 respecte l'obtinguda amb la mateixa pressió "en fred". Com més gran sigui la pressió de compactació, més gran sera la densitat del material.
  • Tractament tèrmic. En forn a altes temperatures(per sota del punt de fusió) i en atmosfera protectora. Les fases del sinteritzat són: Precalentat, sinteritzat i refredament.
  • Acabat de la sinterització

Operacions complementàries[modifica | modifica el codi]

Calibrat
Consisteix en un premsat de les peces sinteritzades, amb la fi de millorar les toleràncies dimensionals.
Mecanitzat
És necessari per obtenir taladres transversals, elements roscats, etc.
Tractaments tèrmics
les peces sinteritzades es poden tractar tèrmicament mitjançant diversos tractaments tèrmics(cimentació,carbonitruració, temple, etc.
Ensamblatge
Sistemes d'ensamblatge: soldadura, sinter-brazing, reblat i adhesiu.
Impregnació
Consisteix en introduir oli o un polímer en els porus d'una peça sinteritzada. També s'empra coure.

Tractaments superficials: Permeten millorar les propietats de la superfície de la peça (resistència a la corrosió, aspecte, propietats mecàniques). Zincat, cromat, niquelat químic, courejat, fosfatat i anoditzat.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • J. VIVANCOS CALVET, C. SIERRA ALCOLEA, R. FERRÉ MASIP, J. R. GOMÀ, AYATS, I. BUJ CORRAL, R. Ma. RODRÍGUEZ SENDRA, L. COSTA HERRERO. Tecnologías de Fabricación. Teoría y problemas. CPDA -ETSEIB- UPC, 2004

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sinterització Modifica l'enllaç a Wikidata