Stampida

Stampida
PortAventura Park
ZonaFar West
TipusDoble muntanya russa sit-down
MaterialFusta
DissenyadorCustom Coaster International
Estrena17 de març de 1997
Cost7.000.000 €
Estat actualEn funcionament
Característiques
Durada2:30
Longitud1950 m
Alçada màxima26 m
Pendent màxim52º
Velocitat màxima80 km/h
Sistemes de seguretatBarra de seguretat individual de 3 posicions
Capacitat màxima2 trens per via de 24 persones
RestriccionsAlçària mínima 1,20 m. No podran pujar persones amb problemes cardíacs, d'epilèpsia o de coll, ni aquelles que no puguin ser subjectades correctament pel sistema de seguretat
Extres
Fotografia
VídeoNo
Carril sense cua

L'Stampida és una doble muntanya russa de fusta sit-down situada al parc temàtic PortAventura Park a Salou i Vila-seca, Catalunya.

Recorregut[modifica]

Els dos trens surten exactament al mateix temps, i comencen la pujada, quan arriben a dalt hi ha una petita corba a la dreta i comença la gran baixada que portarà els dos trens per un recorregut molt ràpid i divertit. Els dos trens van paral·lels fins que arriben al túnel, on se separen per arribar a un encreuament frontal entre els dos trens, aquest és un dels punts més divertits de la muntanya russa. Després els dos trens es tornen a ajuntar i segueixen paral·lels fins a arribar al final del recorregut, on se sabrà qui ha sigut el guanyador.

Tematització[modifica]

La cua que serpenteja pel recorregut de l'atracció, i en el que et trobaràs amb restes abandonades de carretes i estris dels primers colons de Penitence. L'edifici de l'estació és totalment de fusta i està elevat uns metres de la terra.

Arquitectura[modifica]

Tram de pujada

Estructura[modifica]

L'atracció Stampida és un bon exemple d'estructura de fusta. L'atracció al llarg del recorregut de les seves vies, està construïda per successius plànols de suport (pòrtics) format per 2 pilars i bigues travessades en horitzontal i fustes de reforç en diagonal. Els pilars en una estructura transmeten les càrregues verticals (pesos dels elements que estan sobre ells: plataforma i vies sobre aquesta, així com el tren al circular) cap als fonaments. Al seu torn, aquests plànols (pòrtics) de pilars per aconseguir estabilitat (evitar el tomb, esforços tallants i un altre tipus d'accions) estan travats els uns als altres, per taulons en horitzontal i diagonal. D'aquesta forma la muntanya russa forma un tot, una carcassa contínua, resistent i estable.

La via[modifica]

Els rails estan fets de llistons de fusta, folrada en la seva part superior per una làmina d'acer, com a base del rodament de les rodes del tren.

L'edifici[modifica]

L'edifici que actua com a cues i estació segueix el mateix esquema estructural: grans pòrtics formats per pilars i bigues que formen un edifici cobert.

Història[modifica]

  • 1996: Es comença a construir l'Stampida i el Tomahawk.
  • 17 de març del 1997: S'inauguren l'Stampida i Tomahawk.
  • 5 de juliol del 1997: Es produeix un accident mortal a l'Stampida. Stampida i Tomahawk es tanquen durant tota la temporada.

26 de març del 1998: Es torna a reobrir l'Stampida i Tomahawk.

Premis de la UETPA[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Stampida
  • 2002: A la millor coaster d'Europa de fusta amb la 3º posició.
  • 2003: A la millor coaster d'Europa de fusta amb la 3º posició.
  • 2004: A la millor coaster d'Europa de fusta amb la 2º posició.
  • 2005: A la millor coaster d'Europa de fusta amb la 2º posició.