Sutoro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Sootoro.
Infotaula d'organitzacióSutoro
Dades
Tipusunitat militar Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2012

L'Oficina de Seguretat Siríaca (siríac: ܡܟܬܒܐ ܕܣܘܬܪܐ ܣܘܪܝܝܐ, àrab: سوتورو), comunament coneguda com a Sutoro o la Policia Sutoro, és la policia de la comunitat assíria siríaca cristiana de la Federació del nord de Síria - Rojava a Síria, on treballa amb coordinació de les policials kurdes (Asayish) amb la missió de controlar i protegir les zones i barris de majoria d'assiris. La seva creació està associada amb el Partit Unió Siríaca (PUS).[1][2]

Història[modifica]

Integració a les institucions de Rojava[modifica]

Amb l'esclat de la Guerra civil siriana i el conflicte al Rojava (Kurdistan), les unitats Sutoro es van organitzar, per primera vegada, a la ciutat d'al-Qahtaniyah (Qabre Hewore), i poc després a l'Malikiya (Dayrik).[3] Juntament al Partit Unió Siríaca, amb qui manté càlides i amistoses relacions, va ser una de les nombroses organitzacions que va unir-se al partit que va començar a organitzar la vida política autogestionada i autorganitzada a Rojava durant el transcurs de la guerra, el Partit Unió Democràtica (PYD). Seguint aquesta política, el Sutoro ha buscat aliar-se amb la milícia kurda Unitats de Protecció Popular (YPG) tant bon punt va ser creada.[4] Tot i que els kurds van ser acusats inicialment de voler organitzar la defensa amb la integració completa de qualsevol milícia sota una de la mateixa[Cal aclariment], Sutoro aviat va ser acceptada, benvinguda i animada a organitzar-se autònomament per les forces kurdes.

Finalment, va integrar-se plenament en l'administració de la Federació del nord de Síria - Rojava, on va començar a operar juntament a la policia kurdes de Rojava, les Asayish. Les tasques que realitzaven conjuntament eren principalment les de posicionar-se en diferents punts de control (checkpoints) i patrullar pels barris, mentre la seva branca paramilitar, el Consell Militar Siríac (MFS per les sigles en siríac), van unir-se a les YPG el gener de 2014.[5]

Diferències amb Sootoro[modifica]

La Policia Sutoro no s'ha de confondre amb Sootoro, que té el mateix nom en siríac però, utilitza la traducció a l'anglès "Oficina de Protecció Siríaca". Aquesta organització policial, establerta a la ciutat de Qamixli, va ser originalment l'organització local de Sutoro, però el 2013 se'n van separar, convertint-se en una milícia aliada al govern baasista de Baixar al-Assad.[2][5][3] Al cap d'un temps, Sutoro va organitzar una nova branca a Qamixli.

Referències[modifica]

  1. «Bürgerkrieg: Die Christen in Syrien ziehen in die Schlacht - WELT». DIE WELT. [Consulta: 17 novembre 2016].
  2. 2,0 2,1 «.:Middle East Online:::.». www.middle-east-online.com. Arxivat de l'original el 2017-10-10. [Consulta: 17 novembre 2016].
  3. 3,0 3,1 «Christian Militia and Political Dynamics in Syria» (en anglès). Syria Comment, 23-02-2014.
  4. «Syriac Christians, Kurds Boost Cooperation in Syria» (en anglès). Al-Monitor, 20-06-2013.
  5. 5,0 5,1 «Instead of fleeing, some of Syria’s Christians will stand their ground | The National». The National.