Talteüll (Massoteres)

Per a altres significats, vegeu «Talteüll (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaTalteüll
Imatge
Església de Sant Pere

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 49′ 09″ N, 1° 19′ 42″ E / 41.8192°N,1.3283°E / 41.8192; 1.3283
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
Àmbit funcional territorialPonent
ComarcaSegarra
MunicipiMassoteres Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població11 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud481 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal25211 Modifica el valor a Wikidata

Talteüll és una entitat de població del municipi de Massoteres, a la comarca de la Segarra. El poble[1] se situa al nord del terme municipal. Un branc de la carretera C-451 és la seva principal via de comunicació.

El nucli urbà s'ubica a recer d'un tossal a la riba esquerra del riu Llobregós adquirint una estructura típica medieval. Al segle xv consta en poder del senyor de Biosca, juntament amb Biosca, Palouet, Cornudella i Camp-real i segueix sota domini senyorial fins a la fi de l'Antic Règim.[2]

Etimologia[modifica]

Una teoria parla de l'aglutinació de la frase expressiva “tal te vull”, en referència a algun motiu de la construcció del lloc. Una hipòtesi amb més solidesa seria la d'un trasllat del seu homònim del Rosselló “Taltavull”. També seria possible un paral·lelisme amb Taüll i l'etimologia protobasca (A)TA-ÚRI > (A)TAÚLI amb el significat literal de “població de la porta”, és a dir, “portella, port de muntanya”.[3]

Llocs d'interès[modifica]

  • El Castell de Talteüll, anomenat també la Torre dels Moros, és una fortalesa en ruïnes de la que es conserva la part inferior d'una torre cilíndrica que arriba als cinc metres. Se situa al punt més alt del poble.
  • L'església de Sant Pere de Talteüll, probablement de finals del segle xi, és un edifici singular dins de l'arquitectura llombarda, durant el període romànic. Entre d'altres elements, el formen dues naus paral·leles amb volta de canó. A finals del segle xix el bisbe de Solsona trasllada la parròquia a Massoteres i Talteüll n'esdevé sufragània.
  • L'antic forn data del segle xix, consta d'un forn i uns taulells on es feia la massa. Se situa a la planta baixa d'un petit edifici de dues plantes.

Referències[modifica]

  1. «Talteüll (Massoteres)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Talteüll (Massoteres)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Turull Rubinat, Albert «Toponímia de la Segarra: primera aproximació». SC. On. Butll. Iner.. Arxivat de l'original el 2016-08-17 [Consulta: 30 gener 2018].

Enllaços externs[modifica]