Tanaquil Le Clercq

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTanaquil Le Clercq

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 octubre 1929 Modifica el valor a Wikidata
16è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 desembre 2000 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Manhattan (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaWeston Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSchool of American Ballet Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióballarina de ballet Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeGeorge Balanchine (1952–1969) Modifica el valor a Wikidata
PareJacques Le Clercq (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1136968 TMDB.org: 1271242
Find a Grave: 8229266 Modifica el valor a Wikidata

Tanaquil Le Clercq (16è districte de París, 2 d'octubre de 1929 - Manhattan, 31 de desembre de 2000) va ser una ballarina de ballet francès i ballarina principal del Ballet de Nova York. La seva carrera de ball es va acabar abruptament quan va patir la Poliomielitis a Copenhaguen durant la gira europea de la companyia el 1956. Finalment va recuperar la major part de l'ús dels seus braços i tors, i va romandre paralitzada des de la cintura fins a la resta de la seva vida.

Biografia[modifica]

Le Clercq era la filla de Jacques Le Clercq, un intel·lectual francès, així com professor de francès al "Queens College" a la dècada de 1950 i la seva esposa americana, Edith (nascuda Whittemore); Va estudiar ballet amb Mikhail Mordkin abans de fer les proves per a l'Escola de Ballet Americà el 1941, on va guanyar una beca.

Quan Le Clercq tenia quinze anys, el famós coreògraf George Balanchine li va demanar que actués amb ell en una dansa que va coreografia per a un benefici per a la caritat. En un misteriós succés de l'esdevandor, Le Clercq contractauria ""polio" a vint-i-set i mai no recuperaria la mobilitat de les cames, va interpretar a un personatge anomenat Polio, i Le Clercq va ser la seva víctima que es va paralitzar i va caure a terra.

Le Clercq va ser considerada la primera ballarina de Balanchine: va ser entrenada al seu estil des de la infantesa i va ser una de les seves músiques més importants, juntament amb ballarins com Maria Tallchief o Giulio Perugini i, posteriorment, Suzanne Farrell. Durant el mandat de Le Clercq amb la companyia, Balanchine, Jerome Robbins i Merce Cunningham van crear papers per a ella.

Anys més tard, després d'haver estat afectada per la polio, va tornar a emergir com a professora de dansa i, com va recordar un estudiant, "va utilitzar les mans i els braços com a cames i peus".

La vida i la carrera de Le Clercq es perfilen a la pel·lícula documental de 2013, Afternoon of a Faun: Tanaquil Le Clercq.

Vida personal[modifica]

Tanaquil Le Clercq va ser la quarta i última dona (1952-1969) de George Balanchine, pioner del ballet nord-americà. Va obtenir un ràpid divorci d'ella per atraure a Suzanne Farrell (que va rebutjar la proposta de casament de Balanchine i es va casar amb una altra ballarina de Balanchine, Paul Mejia).

Le Clercq va morir de pneumònia a l'Hospital de Nova York a l'edat de 71 anys.