Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

Descripcions en femení a infotaules de persona generades a Wikidata

15
Resum per Kippelboy

Implementació aconseguida

Kippelboy (discussiócontribucions)

Bones, en articles com aquest: Lolita Bosch apareixen al descriptiu que és "escriptor". Una cosa és la categorització, però als descriptius de Wikidata sabeu si es pot adaptar per gènere? Sabeu com s'ha resolt a d'altres wikis amb idiomes similars?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Wikidata tenen un sol element D:Q36180 per la gent que té l'ofici d'escriure, perquè el concepte és neutre. Una escriptora és algú que té aquest element com a professió i com a sexe el femení. En les llengües que he vist es fa servir com a etiqueta el que es faci servir com a neutre en la llengua que toqui (que en català és l'anomenat masculí) i com a alias les formes en altres gèneres. Mirant l'element dels escriptors D:Q36180, a la llista completa d'etiquetes hi veig alies femenins de les llengües que conec i tenen gènere. Algunes llengües fins i tot estan començant a introduir els plurals com a àlies.

El que no sé que Wikidata tingui ni que estigui previst és lligar les etiquetes amb els seus accidents gramaticals, de manera que una plantilla pugui demanar l'etiqueta de l'element D:Q36180 en femení plural i obtingui "escriptores" en comptes d'"escriptor". Seria una cosa bona de demanar en algun lloc, però potser fins que no s'incorpori el Wiccionari a Wikidata ho tenim difícil.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Kippelboy@Pere prlpz al darrer fil de Plantilla Discussió:Infotaula persona teniu la resposta. Opino que la solució actual de WD no és bona, però solucionar-ho bé afecta a l'estructura i han fet una bypass. En tot cas, si algú amb prou coneixements tècnics s'hi vol posar, allà estan les pistes per a fer-ho. Salut !

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Kippelboy@Davidpar@Pere prlpz i tots els defensors de la diferenciació de gènere a les professions, us informo que ja s'ha canviat a la {{infotaula persona}} per a que ho recuperi des de WD (fins a 6 professions x persona). Si us trobeu amb noms de professions en masculí, pot ser per 3 raons:

Un cop més hem pogut fer un salt en la millora de temes Wikidata gràcies a la inestimable ajuda del @Vriullop que és un màster dels mòduls d'accés.

Ja avisareu si hi ha alguna cosa.

Paucabot (discussiócontribucions)

Bona feina, Amador. Ho he estat provant i la versió femenina presenta dues diferències amb el seu anàleg masculí:

  1. No enllaça a l'article de la Viquipèdia o, en la seva absència, a l'ítem de Wikidata.
  2. No hi ha la conjunció "i" entre els dos darrers ítems.

Supòs que estaria bé unificar-ho.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gran observador, Pau. Si no m'hagués pres una birra amb tu i t'hagués fet una foto personalment, pensaria que ets un bot. Et responc:

  • El nom en femení no és un ítem WD, sinó un text, per tant, mai veurem una "Qnnnn" de la versió femenina. O algú ho ha entrat o sortirà en masculí o sortirà la Q de la versió masculina.
  • La conjunció "i" és una millora que aporta el mòdul de recuperació Wikidata que no té la {{comma separated entries}} (llevat que algun voluntari LUAire l'hi posi com a opció) que he fet servir per construir la nova cadena de noms convertits. Altra cosa seria fer desaparèixer i només posar-hi només "comes" també en els masculins. Que us semblaria aquesta opció ?.

Gràcies

Paucabot (discussiócontribucions)

En el primer cas, jo diria que, per coherència, hauria d'anar a l'ítem de Wikidata de la professió. Ara ja no seria la "versió masculina" sinó que precisament representa (encara més) els dos gèneres. Es pot fer?

En el segon cas, crec que la solució més encertada és esperar que el luaire actui. Si veim que d'aquí a un any això no ha passat, ja ens plantejaríem altres opcions que a mi m'agraden menys.

Vriullop (discussiócontribucions)

He forçat l'enllaç femení, però serà sempre un enllaç local, una redirecció potser a crear o un enllaç vermell.

Vriullop (discussiócontribucions)

Amador, estic sorprès del domini que tens de plantilles. Si no m'hagués pres una birra amb tu pensaria que ets un universitari amb cabell llarg. Tenim còpies de mòduls amagats, sense documentació ni categories, com Mòdul:Separated entries. Aquest substitueix al Mòdul:Comma separated entries, amb l'original anglès ja esborrat. El nou permet els paràmetres separator i conjunction: Especial:Diff/17022232 ja hi afegeix la "i".

El que comença a resultar preocupant és usar l'accés aleatori a Wikidata per treure una dada que no és variable. La generació del femení en català pot ser automàtica amb l'ajuda d'una taula que canviï actora per actriu i pocs casos més. Necessito una birra i que hisenda em deixi en pau.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

La necessitat desperta l'enginy.

Em sembla una bona idea lo de la taula.....si ho muntes tu. Com que ho faràs en LUA, podràs deixar escrita de forma més canònica la tediosa (i limitada) repetició de codi que he fet a falta de Do While . No m'escaquejo, és que com que el cabell ja no em creix, m'estic resistint a entrar en el món LUA. A més, la @Barcelona no m'ho permetria, perquè em vol per fer articles, no filigranes tecnològiques. Gràcies per l'aportació i pel canvi post-hisenda.

Barcelona (discussiócontribucions)

exacte, s'ha d'anar alternant i quan acabi plantilles vull que torni als gòtics! hehe

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Era just el punt de partida que em tenia bloquejat per mandra. La feina de base ja la tenia feta al Viccionari on vaig aprendre a no feminitzar "jugadora de golfa": Mòdul:Ca-flexió. Ara ja em puc dedicar a hisenda.

Davidpar (discussiócontribucions)

Moltes gràcies Amador! Ets molt ràpid. Un pas més amb Wikidata :)

Kippelboy (discussiócontribucions)