Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Nacionalitat Catalana

11
Resum per Paucabot

Tema recurrent.

Español34 (discussiócontribucions)

Hola, m'agradaria saber per què en molts articles de personatges il·lustres catalans hi apareix que tenen la nacionalitat "catalana" (?), cosa inexistent legalment fins al dia d'avui. La nacionalitat dels catalans, valencians, gallecs, andalusos... és l'espanyola. Si més no, traguen els seus DNIs i miren quin país hi posa: ESPAÑA. Això també és comprovable amb el passaport, a la portada del qual apareix el país al que pertanyen tots vostés: ESPAÑA, novament. I, finalment, arribem al que jo buscava, obrin el passaport, busquen la fulla on hi apareix les seues dades i... SORPRESA: Nacionalidad/Nacionality/Nacionalité: ESPAÑOLA. Bé, ja hem pogut comprovar que els nascuts a Madrid, Barcelona, València... tenen aquesta nacionalitat de la que jo parlo. Tornant al tema, em pareix una mica absurd posar en els articles NACIONALITAT CATALANA. Ja eu vist que aquesta nacionalitat NO EXISTEIX. Si algun dia (mai se sap...) existira, em pareixeria el correcte, però demano per favor siguem seriosos i objectius a l'hora d'escriure en aquesta pàgina. Ara em diran: "No, és que aquí estem parlan de nacionalitat quant a cultura es refereix", siguem un poc madurs i més seriosos en una pàgina tan important com aquesta. Moltes gràcies per la seua atenció i espero que "baixen del burro" i em donen la raó.

Townie (discussiócontribucions)

El tema va aparèixer i va ser discutit recentment. Hi ha una presa de decisions oberta però inactiva.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvolgut @Español34, No cal que et digui que la teva proposta no és gens original. Abans que tu altres editors han expressat la seva opinió en aquest sentit. Les posicions estan clares i tinc tant poques esperances de convèncer-te com de que tu aconsegueixis fer-ho. La documentació generada en acalorats discussion amb els que t'han precedit en l'intent és llarga i no voldria avorrir-te, però si vols tenir alguna mostra pots visitar Discussió:Catalunya i et faràs una idea de com acabarà el tema: desgast mutu i "nacionalitat catalana" en tots aquells que encaixen a la definició de la poc sospitosa RAE sobre País, Nación i Nacionalidad.

Veig per les teves edicions que no has vingut a la Viquipèdia només per fer debats ideològics, sinó per aportar amb canvis útils per a tothom. Un objectiu que no hauríem d'abandonar mai.

PD: Particularment no em dedico a les apassionades discussions que generen aquests temes, només he volgut aportar-te una informació que podia ajudar-te abans de decidir si paga la pena seguir fent canvis que algú pot considerar tant vandàlics com tu consideres les reversions. Salut i benvingut a la VP !

Español34 (discussiócontribucions)

T'agraeixo la teua resposta i amabilitat, Amadalvarez. Per supost que estic ací per a col·laborar i fer d'aquesta pàgina un lloc millor. Però m'enfada moltíssim que es faça ús de la subjectivitat en una pàgina com és Viquipèdia on, justament, el segon dels cinc pilars especifica que s'utilitze de manera escrupulosa l'objectivitat. A la vista està que molts editors, malhauradament, no s'han llegit les normes i no saben (o millor dit: no volen saber) que en una enciclopèdia ha de predominar la neutralitat. Tot això ho vinc a dir perquè, per a mi, no seria de bon gust que posesen en l'enciclopèdia SALVAT que el senyor Francesc Masià era de nacionalitat catalana, va entenent-me, veritat? Doncs a això em referixo. Jo no intento canviar la ideologia de ningu, ni tampoc estic ací per aquest motiu. Només tracto de fer entendre als demés que Barcelona és una ciutat espanyola i, dins d'aquesta, catalana. Per tant, és de bon gust posar (com darrerament he fet) que Artur Mas va nàixer a Barcelona, Espanya (parlo de la fitxa). I ja ni parlem de l'ús de la paraula Espanya i de la bandera del mateix país dins d'aquesta objectiva i gens polititzada viquipèdia. Moltes gràcies, novament. Una abraçada.

Manlleus (discussiócontribucions)

Exacte Amador, malgrat la errònia forma com s'ha expressat no li falta raó, és un tema que s'ha de resoldre algun dia, algun dia 'd'aquests' si va bé però ho dubto, ja que a efectes del 'què posa al dni' ja està massa gastat l'argument com perquè tingui pes en la decisió final, hi ha massa interessos polítics entre mig i estem definint i discutint temes que ho tenim més que vistos, nacionalitat, ciutadania, edat, lloc de naixement etc.. Són informacions que no són més que camps (com d'una base de dades de biografies) i què a efectes de la viquipèdia, per neutralitat, per informació veraç i referenciada, trobo inútil aquestes discussions per tan poca cosa o resultat, però vet aquí és molt més important la infotaula o a primera línia de la introducció surti una bandera o altre.. que el cos de l'article. Doncs només demostra que és un problema d'estil barrejat amb interessos polítics. Llàstima que no estigui activa la discussió, es va parlar molt, però no sé en què va prosperar, i em temo que es tornarà a repetir diverses vegades i, usuaris com el que ha iniciat aquest fil deixaran la seva, siguin d'un bàndol o altre.

Español34 (discussiócontribucions)

Hola, Manlleus. Tot això ho vinc a dir perquè em pareix molt fort que em vinguen els independentistes "de turno" a canviar les meues objectives edicions. SEMPRE i absolutament SEMPRE, poso quelcom que atempta contra la sensibilitat de qualsevol separatista i al cap d'uns minuts rebo un avís de que l'usuari pancatalanista X ha revertit les seues edicions. N'estic FART de que sempre que poso quelcom per a contribuïr a l'objectivitat d'aquesta pàgina, se'm tinga que revertit tota l'edició, incluint si aquesta té trets neutrals o no. És esgotador tractar de col·laborar en aquesta pàgina i que et perseguixquen com si fores un lladre o un assassí. Com crec que no faig res de mal, continuo revertint els canvis fins que em tatxen de vandalisme. NO HI HA DRET. Un administrador (Panotxa) em va censurar (bloquejar) durant unes setmanes per aquest motiu. ÉS INDIGNANT. Estic molt disgustat en aquesta viquipèdia perquè no és per a res el que jo creia. Sento parlar d'aquesta manera tant aparentment intimidant, però n'estic molt cansat de que sempre es produixca la mateixa història. Per això he obert aquest debat. Bé, com crec que no aconseguiré que aquesta enciclopèdia sigue de una vegada per totes neutral i objectiva continuaré editant coses "QUE NO ATEMPTEN CONTRA LA SENSIBILITAT DELS NACIONALISTES CATALANS". Visca el respecte. Disculpeu novament les meues formes, sé que no són les més apropiades però, com ja he dit, ja hi ha prou. Gràcies.

Panotxa (discussiócontribucions)

@Español34: @Townie: @Amadalvarez: @Manlleus: Amb la col·laboració de @Metralleta95: @Gerhidt: @QuimGil: i jo mateix, en @Darth vader 92: ha estat treballant la discussió sobre presa de decisió al respecte, que avança en una proposta associada de format consensuable per iniciar la presa de decisió. Malauradament, Darth Vader ha abandonat la construcció de la presa de decisió d'acord al ja debatut i bastant consensuat, però Español34, si vols agafar les regnes de la presa de decisió i acabar-la, comenta-li-ho. També es va treballar anteriorment el tema a Viquipèdia:Presa de decisions/2013/Llibre d'estil sobre icones de banderes, i com a referència, l'opció preferida dels usuaris (que no s'ha formalitzat com a política) en el què el criteri d'inclusió banderetes és Utilitzar banderes regionals per l'àmbit catalanoparlant, i banderes estatals per la resta del món. Si s'acaba la presa de decisió veurem quin criteri és el que prefereixen els usuaris respecte la nacionalitat.

Entretant, per substituir la nacionalitat catalana per l'espanyola en els casos que presentes calen dues coses (1) Acreditar que la nacionalitat catalana no existeix, però per ara els conceptes de nació i nacionalitat, i l'existència de la nació i la nacionalitat catalana estan molt més que ben documentats, i (2) Canviar el format usat de facto mitjançant la presa de decisió esmentada, o fent una nova a partir del treball previ de diversos usuaris

Español34 (discussiócontribucions)

Benvolgut Panotxa, proposo que els administradors inicieu una enquesta per a tots els editors de Viquipèdia i decidir per majoria si en les edicions es pot indiciar que una persona espanyola té nacionalitat gallega, valenciana, catalana, andalusa, manxega... Moltes gràcies.

Panotxa (discussiócontribucions)

@Español34: En viquipèdia les feines que cada usuari ha de fer les determina el mateix usuari, i entre les funcions que tenen els administradors no està la de fer enquestes a petició de tercers.

Ja t'he dit que @QuimGil: ja va fer un sondeig en la línia que proposes, i també t'he dit com continuar la feina que ha començat @Darth vader 92: de manera que per saber la opinió a la pregunta que cerques hauràs de continuar o col·laborar amb la feina dels demés o posar-t'hi des de zero seguint Viquipèdia:Presa de decisions, però ho hauràs de fer tu mateix.

Gerhidt (discussiócontribucions)

Company @Español34, dius que realitzes contribucions neutrals, però acuses als qui pensen diferent de tu de pancatalanistes i nacionalistes. Em sembla que ningú t'ha faltat el respecte, en aquesta discussió, però arribo i ja detecto cert comportament agressiu. Dit això, i amb l'esperança de rebaixar la tensió, et comento: Com t'ha comentat en @Panotxa, en @Darth vader 92 ha iniciat un procés per definir els criteris. Com ja deus haver llegit, el concepte nacionalitat no és sinònim de ciutadania. Ara entrem ja a valorar si, a la viquipèdia, s'ha de donar més importància a un o altre concepte.

A Espanya, hi ha obert un debat sobre el terme nacionalitat. Algunes persones consideren només la nacionalitat espanyola, mentre que d'altres consideren que hi ha altres nacionalitats. A Catalunya (i a bona part de l'àmbit catalanoparlant que, no oblidem, és a qui es dirigeix la viquipèdia EN CATALÀ), aquest debat també existeix, però està majoritàriament acceptat (consulta totes les enciclopèdies) que Catalunya és una nació. Per aquest motiu, es considera a les persones nascudes a Catalunya que tenen la nacionalitat catalana.

Partint d'aquest punt, a petició de diversos usuaris (@Darth vader 92, @Metralleta95) s'ha decidit revisar la política de la viquipèdia per decidir, entre tots, com volem procedir en aquest tema concret tant espinós. Com que encara no s'ha arribat a cap consens ni s'ha decidit res, entenem que se segueixen aplicant les polítiques que s'havien aplicat fins ara. Per tant, no aplica que critiquis que es reverteixin les teves edicions, perquè si tant has llegit les polítiques, saps que aquesta és la política de la viquipèdia catalana.

Aquesta no és la viquipèdia oficial de Catalunya. És la viquipèdia en català. Què vol dir això? Que la fem entre tots els catalanoparlants. Valencians, balears, nord-catalans, algueresos, catalans, i tots aquells qui vulguin ampliar el coneixement de la viqui en català. Tots i som convidats, i tots tenim les notres opinions. Així mateix, no és una viquipèdia oficial de l'estat espanyol; en aquest sentit, no ha de seguir fil per randa la veritat científica que imposa l'estat espanyol. Aquí no s'ha censurat ningú per les seves opinions polítiques. Si s'han revertit les teves aportacions, és perquè pretens imposar la teva veritat absoluta sobre la dels altres, sense debatre ni possibilitar una resposta contraria als teus designis.

Dius que vols millorar la viquipèdia en català. Ets més que benvingut. Però respecte els qui pensen diferent que tu, que aquest si que és un pilar fonamental de la viquipèdia (i no si els catalans tenen nacionalitat espanyola o no).

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies @Gerhidt, fa estona que m'estava reprimint de fer una plantejament com el teu, bàsicament per no caure en la màxima de "no alimentar els trolls". No dic -encara- que @Español34 ho vulgui ser, però aconsegueix el mateix resultat: hores d'editor malversades explicant allò que amb sentit comú i vocació tolerant fa temps que apliquem aquí i que tant costa d'entendre en altres entorns. Estic cansat d'explicar la mateixa història mirant de ser tolerant per no ferir la sensibilitat d'aquells que no són recíprocs amb els meus drets o la meva sensibilitat, dintre i fora de la VP.

Penso que @Español34 ja té tota la informació necessària, ja no cal que li expliquem res més sobre el tema. Per descomptat, és benvingut editant la VP mentre respecti la resta d'editors i la feina que fan, apliqui les normes tàcites que ens hem donat que no requereixen "mirar el meu DNI" per saber-les aplicar i, si us plau, que deixi d'alliçonar-nos sobre com ser millor espanyol que un mesetario. No ens interessa. Tenim molta feina per fer.