Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

De vegades em trobo a la Viquipèdia articles biogràfics de persones que conec i que no estan actualitzats o als quals s'hi podria afegir més informació, però tinc dubtes si, en editar-los, encara que sigui aportant-hi fonts fiables, podria caure en un conflicte d'interès. Per altra banda, on comença el conflicte d'interès? Perquè la relació amb alguna persona pot anar des d'haver coincidit en alguna tasca professional puntual o haver col·laborat en algun projecte amb aquella persona fins a tenir-hi una relació estreta personal o professional continuada.

Ho pregunto ara perquè, amb motiu del viquiprojecte sobre Mart, vaig pensar a millorar l'article de James Lovelock, que em sembla molt pobre, tenint en compte la seva dilatada carrera professional (enguany farà 102 anys i encara escriu i segueix l'actualitat de la ciència) i les seves aportacions a la ciència del s. XX (i també XXI). Però no vaig gosar fer-ho perquè el conec des de fa anys i vaig pensar que potser es consideraria que hi tinc conflicte d'interès.

En els articles científics, tenir conflicte d'interès no invalida l'aportació d'un autor, però cal indicar que aquest conflicte existeix. Es pot fer una cosa semblant a la Viquipèdia?

Barcelona (discussiócontribucions)

El conflicte d'interès per a mi té un punt subjectiu important. Per exemple, seguir la trajectòria de James Lovelock és una cosa, fins i tot si hi has coincidit personalment, i l'altra editar sobre una companya amb qui intercanvies tuits, correus o treballes, per posar dos casos que per a mi no serien el mateix. Com més distància, menys conflicte d'interès. Sí, es pot declarar conflicte d'interessos a la Viquipèdia (veuràs que alguns usuaris ho posen a la pàgina de presentació fins i tot). Jo tendeixo a ser bastant estricta des que el vaig descobrir i per tant miro de no editar sobre temes on tinc dubtes de si pot haver-hi CI, hi ha tanta feina per fer que puc triar altres àmbits. Sé que hi ha viquipedistes més laxes,per aquest motiu dic que té un aspecte subjectiu.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Per mi aquest aspecte se simplificaria si les edicions de qui confessa conèixer la persona, passen per una revisió d'objectivitat d'un altre editor. Si les edicions estan suportades per referències, no cal dubtar del text, però el resultat final pot tenir un biaix. No resultaria difícil detectar si s'està edulcorant/blanquejant el personatge o no. Segur que és més fàcil conèixer fonts d'algú que coneixes que d'un estrany de qui potser et deixes alguna activitat destacable.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Crec que la millor solució en cas de dubte és deixar les propostes de canvis a la pàgina de discussió de l'article perquè un altre editor les validi o les implementi, o bé editar directament l'article però esmentant el CI a la pàgina de discussió.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Barcelona, @Amadalvarez, @Pau Colominas gràcies pels vostres comentaris. Ho tindré en compte si edito algun article sobre algú amb qui tingui o hagi tingut alguna relació.

Alzinous (discussiócontribucions)

Aprofitant aquest fil, plantejo un dubte que tinc. Qui treu la plantilla de "conflicte d'interessos"? Hi ha molts articles autobiogràfics o autopromocionals o tipus "L'empresa del meu tiet" que, en el seu dia, es van marcar com a conflictius i segueixen marcats com a tals. Alguns d'aquests articles, a vegades, passen a proposta d'esborrament i s'acaben esborrant, però d'altres no. Aleshores, sovint, diversa gent els va polint, millorant, afegint referències, etc. fins que s'acaben convertint en articles molt dignes, però les plantilles de CI es queden allà per sempre més. Quina hauria de ser l'evolució d'un article que comença amb un problema de conflicte d'interessos després que hagi passat un temps? Per exemple, és adequat treure la plantilla de conflicte d'interessos a un article (millorat per la comunitat) que inicialment hagi estat una autobiografia?

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Entenc que com que la plantilla resa "un dels editors principals d'aquest article", mentre el gruix del text sigui obra de l'autor amb CI caldria deixar-la. D'altra banda, en el cas d'entrades iniciades per algú amb CI, crec que també és important advertir al lector que es troba davant d'un article que no existiria d'entrada si no fos per un afany publicitari.

Alzinous (discussiócontribucions)

Gràcies pel comentari :-)

Resposta a «Sobre conflicte d'interessos»