Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Joandrés (discussiócontribucions)

Hi ha algunes torres de guaita que estan descrites dins d'una pàgina d'indret, com és el cas de la Torre d'Illetes, que està dins de la pàgina Illa de la Torre. Creieu que en aquests casos val la pena fer una pàgina específica per la torre, i així tindrà la infotaula d'edifici, o es pot incloure en la infotaula d'indret a més del tipus illot (en aquest cas) el tipus torre de sentinella?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

He fet la prova d'afegir la infotaula de la torre al mateix article. Si no us agrada la podeu revertir.

Jo crec que estaria bé fer articles més llargs de l'illa i de la torre, però si per ara el que en podem dir és només el que hi ha a l'article de l'illa, jo no separaria els dos temes.

I aprofitant el fil, @Amadalvarez, en posar les dues infotaules i treure-li el mapa a la segona (perquè seria redundant amb l'altra) la infotaula d'indret queda una mica més ampla que la d'edifici. Es poden arreglar per que quedin iguals?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

(conflicte d'edicions), ratllo allò que ja ha fet el @Pere prlpz, Gràcies!

La torre ha de tenir un item propi a WD. No es poden barrejar conceptes i cadascú té la seva estructura i diccionari de dades.

Dit això, els articles de la VP no han d'estar estructurats com WD i sembla molt raonable que amb tan poc contingut per fer un article exclusiu de la torre, la seva descripció s'inclogui aquí.

No està previst que la Indret inclogui dades edifici, perquè, habitualment un indret no està relacionat només amb un edifici i, per tant, de poc serviria.

Si ho consideres interessant, un cop tinguis creat l'item de la torre a WD, pots afegir {{infotaula edifici | item=el Qid de l'item creat}} darrere l'altra infotaula. Quedarà una mica llarg, però no em sembla greu.

Salut !

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veig que hem escrit a la vegada. Els dos items a Wikidata ja hi eren, tot i que s'ignoraven mútuament. L'article de l'illa i la torre tampoc estava enllaçat des de la llista de monuments de Calvià.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Però no hem escrit coses contradictòries !!

Joandrés (discussiócontribucions)

Gràcies! Ha quedat molt original amb les dues infotaules ;-)

Joandrés (discussiócontribucions)

Aprofito el fil per preguntar: He trobat a la wikipedia en castellà les pàgines de diverses torres de guaita de Mallorca: Torre de Cap Andritxol, Torre de Cala Figuera,Torre de Portals Vells, Torre de Sa Porrassa, que tenen bastanta informació però d'una única referència, que és la declaració de Bé d'Intrerès Cultural al BOE. De les 2 darreres n'he fet la versió en català, amb la referència del +Calvià, a més de la del BOE.

És suficient la referència del BOE? Per altres temes vaig entendre que no. Per exemple, a la pàgina Torre de Son Durí hi ha un avís de que falten referències, mentre que en castellà Torre de Son Durí no hi ha cap avís, amb l'única referència del BOE.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquesta vegada la plantilla està posada amb una certa raó: a Torre de Son Durí no hi ha cap referència.

A la versió en castellà hi ha una sola referència que és un enllaç que no funciona i que sembla que només devia referenciar el número de BIC. Tampoc és que estigui gaire bé de referències, però també ens passa que aquí tenim companys que posen la plantilla FR amb molta més prodigalitat que a les altres viquipèdies. En aquest cas la plantilla, tot i estar ben posada, serveix perquè els lectors vegin que el nostre article no és de fiar perquè té la plantilla FR i vagin a llegir-lo en castellà on sí és de fiar perquè no té cap plantilla, encara que el text sigui la traducció del nostre.

Els articles que fan servir el BOE com a referència, si tot el que diu ha sortit del BOE, no tenen cap problema de referències. El que jo faria diferent de com ho fan en castellà és posar la referència puntual a cada frase, cosa que és útil per saber d'on ha sortit cada cosa si mai s'amplia l'article amb alguna altra font. A més, ara és fàcil posar referències puntuals amb l'editor visual.

Paucabot (discussiócontribucions)

M'estranyaria que no es poguessin trobar més referències d'aquestes torres. Jo he cercat la Torre de Son Durí a la Gran Enciclopèdia de Mallorca i apareix, però només en diu que és del segle XVII a l'entrada de Son Durí, la possessió. Això sí, jo no tenc molta bibliografia de patrimoni a ca meva ...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Per mi el BOE és autoritat en temes de protecció patrimonial.

Potser algun editor no està d'acord per allò de que és "font primària". Però, se'ls pot perdonar, perquè errar és humà.

Joandrés (discussiócontribucions)
Joan Gené (discussiócontribucions)

Una font molt bona per aquest tema és Aparicio, Àngel; Sastre, Vicenç. Mallorca. Torres i talaies costaneres, 2019. ISBN 84-17389-98-7. . Ara no el tenc a mà, però l'he pogut consultar i conté prou informació de cada una de les torres.

Joandrés (discussiócontribucions)

Sí, gràcies @Joan Gené, indirectament he trobat informació d'aquest llibre. Estaria bé poder consultar-lo.

Joan Gené (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Us felicito per la feina ben feta.

Joandrés (discussiócontribucions)

Molt bé @Joan Gené, doncs, sí, efectivament aquest llibre té molta informació útil sobre les torres de Mallorca. Jo ja he fet algunes pàgines de diferents torres mallorquines, però no tinc accés a aquest llibre. Vols seguir tú amb les altres, o vols que jo vagi fent i tú les amplies? Com prefereixis. Jo puc seguir amb les torres d'altres illes. Ja n'he fet bastantes de Menorca, Eivissa, Formentera, Còrsega, Sardenya,...

Joan Gené (discussiócontribucions)

Tot i que el puc anar consultant, no tenc el llibre a casa, i tampoc no tendré gaire temps durant una temporada. En poder milloraré la llista de torres a Sistema de vigilància i defensa de la costa de Mallorca per tenir una bona guia, però no sé si podré ser gaire constant creant pàgines.

Joandrés (discussiócontribucions)

Val, jo aniré fent, de Mallorca i de les altres illes, i tota ampliació o millora serà ben rebuda. Gràcies!

Joandrés (discussiócontribucions)

Tinc un dubte en el número de registre de Bé d'Interès Cultural de la Torre de Son Galceran. No sé si és el RI-51-0008530, que correspon a Son Garceran, a Valldemossa (https://www.culturaydeporte.gob.es/bienes/buscarDetalleBienesInmuebles.do?brscgi_DOCN=000010696&brscgi_BCSID=f65b2d54&language=es&prev_layout=bienesInmuebles&layout=bienesInmuebles), o si és el RI-51-0008400, que correspon a Son Galceran, a Deià (https://www.culturaydeporte.gob.es/bienes/buscarDetalleBienesInmuebles.do?brscgi_DOCN=000010565&brscgi_BCSID=c33bc578&language=es&prev_layout=bienesInmuebles&layout=bienesInmuebles).

No sé si en el primer hi ha un error en el nom, o en el segon un error en el municipi. Algú ho sap esbrinar?

Joan Gené (discussiócontribucions)

És el primer, el 8530. La torre està situada a Valldemossa i és BIC. La possessió no ho és. Si diu Son Garceran, és un error en el nom.

Joandrés (discussiócontribucions)

Gràcies!

Resposta a «Torres dins de pàgines d'indret»