Terizinosaure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTerizinosaure
Therizinosaurus Modifica el valor a Wikidata

Urpa de Therizinosaurus cheloniformis exposada al Museu Australià, Sydney
Dades
Longitud9 m Modifica el valor a Wikidata
Pes9 t Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
GènereTherizinosaurus Modifica el valor a Wikidata
Maleev, 1954
Nomenclatura
Epònimdalla Modifica el valor a Wikidata
Espècies
T. cheloniformis Maleev, 1954 (tipus)
Mida

El terizinosaure (Therizinosaurus) és un gènere de dinosaure teròpode molt gros que va viure al Cretaci superior (estatges Campanià superior - Maastrichtià inferior, fa uns 70 milions d'anys). Les seves restes fòssils es van descobrir a Mongòlia i originalment es pensava que pertanyien a un rèptil similar a una tortuga. Aquest animal es coneix a partir d'uns pocs ossos, incloent unes urpes de mà gegantines, de les que pren el nom.

Primeres expedicions[modifica]

Les primeres restes de Therizinosaurus trobades a partir d'una expedició soviètica-mongòlica de caça de fòssils al desert de Gobi, foren unes urpes enormes i sorprenents. El 1954 es va posar nom en aquest gran dinosaure: Therizinosaure (rèptil dalla). Durant les dècades del 1950 i 1960 es van trobar més ungles i també diferents parts de l'esquelet de l'animal. Més tard, amb uns descobriments fets a la Xina, els paleontòlegs van determinar que els ossos pertanyien a un grup de dinosaures semblants entre ells, els quals van anomenar therizinosaurus, que també incloïa l'Alaxasaurus i el Beipiaosaurus. Amb els últims descobriments fets l'any 1966, es va aconseguir reconstruir una mica més l'esquelet del dinosaure.

Característiques del Therizinosure[modifica]

Moltes vegades es reconstrueix amb una pell escamosa, tot i que d'altres es fa amb plomes molt fines com un plomissol. Una de les característiques més importants del Therizinosaure són les seves ungles. Els seus braços mesuraven uns 2,50 m de longitud i els tres dits de les mans posseïen unes ungles de més de 60 cm. Eren enormes, corbats i plans i acabaven amb una punta esmolada. Per altra banda, tenia un coll molt llarg i un cap petit, pla i lleuger amb una boca acabada amb un bec. El cos era gros i voluminós, els malucs amples i les potes posteriors molt robustes, amb peus amples i curts, cada un acabat amb quatre dits. És possible que tinguessin el coll tan llarg perquè picotejaven i agafaven fruits i altres matèries vegetals dels arbres. Presentaven unes dents en forma de fulla les que demostren que l'animal era principalment herbívor. Feia més de 10 metres longitud i pesava prop d'una tona.

Dieta i localització geogràfica[modifica]

El Therizinosarure és un dels dinosaures més estranys descoberts avui en dia per la falta de datació científica. Tot i pertànyer al grup dels theròpodes i encaixar amb els carnívors, es creu que la seva dieta havia de ser sobretot plantes, tot i que potser també algun petit mamífer o llangardaix. Les úniques restes de Therizinosaure que s'han trobat es troben a l'Àsia central i oriental.

Poderosos músculs i urpes[modifica]

Malgrat classificar el Therizinosaure a dins del grup dels Theròpodes, cal esmentar que normalment aquests tenien unes ungles relativament petites a les mans, tot i que els braços solien ser molt poderosos. Els ossos de Therizinosaure trobats, mostren que els braços eren massissos i presentaven marques en les que s'hi inserien uns músculs extraordinàriament potents. En conseqüència, segurament presentava uns braços enormes i musculosos. Les urpes possiblement els servien com a restret per recollir els aliments, com a armes defensives o com a senyal d'estatus social i maduresa sexual (com els ullals de les morses), o bé per esquinçar i obrir formiguers.

Parents pròxims[modifica]

Molts dels ossos de Therizinosaure eren molt semblants als d'altres dinosaures que es trobaven en roques de la mateixa zona de Mongòlia d'aproximadament la mateixa edat geològica. L'Segnosaurus i l'Erlikosaurus semblen estar molt relacionats amb el nostre dinosaure. Els cranis d'Erlikosaurus trobats han ajudat a determinar algunes característiques dels de Therizinosaurus. Tot i així, és difícil de trobar, per no dir estrany, herbívors dins dels theròpodes, el que fa que aquest dinosaure es consideri un animal molt poc comú.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terizinosaure
  • Barsbold, R. (1983). "Carnivorous dinosaurs from the Cretaceous of Mongolia [in Russian]." Trudy, Sovmestnaâ Sovetsko−Mongol'skaâ paleontologičeskaâ èkspediciâ, 19: 1–120.