Territori de Nutka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Territori de Nutca

El Territori de Nutka (o Sant Lorenzo de Nutca), comprenia les illes de Nutka, Quadra i Vancouver, Flores i unes altres de l'Estret de Geòrgia, així com la totalitat de l'actual Lower Mainland, en Columbia Britànica i la meitat sud d'aquesta província canadenca; així com gran part dels estats de Washington, Oregon, Idaho i Montana als Estats Units. Va ser governat des de la Ciutat de Mèxic des de 1789 a 1795, data en la qual va passar a formar part del Virregnat de Nova Espanya.

Història[modifica]

Fort de San Miguel, Sant Lorenzo de Nutka.
Vista de cases al Territori de Nutka. Viatges del Capità Cook, 1790.

Els espanyols al comandament d'Esteban José Martínez van construir el Fort de San Miguel en la badia de Nutka, actual illa de Vancouver. Aquest fort es trobava situat cap a les coordenades 49°37′00″N 126°37′00″O / 49.61667, -126.61667 per poder defensar aquesta possessió, el fort va ser ocupat per la Companyia de Voluntaris Catalans des de 1791 a 1795 quan va ser abandonat.

Les Convencions de Nutka de 1790, 1792 i 1793, van resoldre les diferències amb el Regne Unit retornant-li la possessió de les seves instal·lacions al territori, quedant alliberat el seu accés al mateix i sense definir la pertinença a cap estat, ja que Espanya i el Regne Unit podien establir-se a la zona. Encara que va quedar oberta a la colonització britànica la costa nord-occidental del Pacífic des d'Oregon fins a Alaska, el començament de les guerres napoleòniques a Europa van distreure els esforços colonitzadors.

Tractat Adams-Onís[modifica]

En aquest moment els Estats Units no reclamaven cap d'aquestes àrees, però van adquirir els drets espanyols a la zona per mitjà del Tractat Adams-Onís signat en 1819. Els Estats Units van argumentar que havien adquirit els drets espanyols de propietat exclusiva a l'àrea, aquesta posició va portar a un litigi amb el Regne Unit conegut com a "disputa de limíts d'Oregon". Va ser resolta per la signatura del Tractat d'Oregon el 1846, dividint el territori en disputa i establint el que seria el futur límit entre Estats Units i Canadà a l'oest de les Muntanyes Rocoses (paral·lel 49º00'N).[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Onís, Luis, "Negociació amb els Estats Units d'Amèrica" a Memòria sobre les negociacions entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica, pról. de Jack D.L. Holmes, Madrid, José Porrúa, 1969.

Enllaços externs[modifica]