Melodies de Broadway

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: The Band Wagon)
Infotaula de pel·lículaMelodies de Broadway
The Band Wagon i Den store premièren Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióVincente Minnelli Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióArthur Freed Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióE. Preston Ames Modifica el valor a Wikidata
GuióBetty Comden, Adolph Green, Alan Jay Lerner i Norman Corwin Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAdolph Deutsch Modifica el valor a Wikidata
FotografiaHarry Jackson Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAlbert Akst Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMetro-Goldwyn-Mayer i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1953 Modifica el valor a Wikidata
Durada113 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
ColorTechnicolor Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia romàntica i cinema musical Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0045537 Filmaffinity: 355419 Allocine: 584 Rottentomatoes: m/band_wagon Letterboxd: the-band-wagon Allmovie: v3864 TCM: 3539 Metacritic: movie/the-band-wagon TV.com: movies/the-band-wagon AFI: 50752 TMDB.org: 29376
Musicbrainz: 8e73d810-e34b-4a04-b591-4e1a31cc8094 Modifica el valor a Wikidata

Melodies de Broadway (títol original: The Band Wagon)[1] és una pel·lícula musical estatunidenca de Vincente Minnelli, estrenada el 1953. Ha estat doblada al català.

Argument[modifica]

Actor de tornada, Tony Hunter (Fred Astaire) és proposat per una parella de guionistes per participar en un nou espectacle lleuger i divertit. L'escenògraf, Jeffrey Cordova (Jack Buchanan), imbuït de la seva persona, dona com a company a Tony la ballarina clàssica Gabrielle Gerard (Cyd Charisse). Però el desacord entre els dos és immediat, sobretot perquè Gabrielle és més gran que Tony. L'espectacle lleuger és transformat en una fosca adaptació de Faust. L'equip decideix fer una gira abans de la gran estrena novaiorquesa.

Comentaris[modifica]

Produïda per Arthur Freed per a la Metro-Goldwyn-Mayer en l'onada de Cantant sota la pluja, Melodies de Broadway en comparteix nombrosos punts comuns: igual parella de guionistes per a les dues pel·lícules, història del fracàs d'una producció i com llançar-la, igual grup de tres homes i dues dones, les llargues seqüències musicals finals Broadway Melody i Girl Hunt, els dos números-manifestos Make 'Em Laugh i That's Entertainment, etc.

Però a més a més de la seva qualitat estètica, testimoniant un gènere en la seva maduresa, la pel·lícula va més lluny en la mordacitat dels personatges i de les situacions, els conflictes hi són més creïbles, i sobretot ofereix un mirall de la realitat lleugerament vertiginosa: el 1953, Fred Astaire té 54 anys, i no té l'aura dels anys 1930; la parella d'amics guionistes és gairebé un retrat dels de la pel·lícula, Betty Comden i Adolph Green; l'aversió d'Astaire per a les companyes més grans que ell era ben real; el personatge de Cordova és inspirat en José Ferrer; fins al títol original The Band Wagon, d'altra banda completament anecdòtic a la pel·lícula, que és el d'una revista creada a Broadway per Astaire i la seva germana Adele el 1931.

La cançó final de la pel·lícula That's Entertainement, s'ha convertit en emblemàtica d'aquesta segona edat d'or de la comèdia musical, a punt de ser el títol original d'una pel·lícula d'antologies del gènere, Això és l'espectacle estrenada el 1974, l'èxit de la qual va engendrar dues continuacions el 1976 i 1994.

Entre les seqüències els més destacables són sovint citats el pas de dos al parc d'Astaire i Charisse, probablement una de les més perfectes mai filmades; el número dels trigèmins (Triplets); i el d'Astaire al parc de jocs (There's a Shine on my Shoe).

Repartiment[modifica]

I, entre els actors que no surten als crèdits:

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[2][modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melodies de Broadway
  1. esadir.cat. Melodies de Broadway. esadir.cat. 
  2. «The 26th Academy Awards» (en anglès). Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. [Consulta: 10 desembre 2023].