Tomàs Carnicer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personavenerable Tomàs Carnicer
Biografia
Naixementprimera meitat del segle xiv
Lleida Modifica el valor a Wikidata
Mort1373 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Convent de Sant Domènec de Lleida
SepulturaConvent de Sant Domènec de (Lleida); cos desaparegut en 1726 
Activitat
Orde religiósDominicans
frare
CelebracióEsglésia Catòlica Romana (culte local)
BeatificacióNo ha estat beatificat formalment; culte públic local a Lleida fins al s. XIX, i a l'Orde de Sant Domènec
Festivitat28 de novembre
IconografiaHàbit dominicà

Tomàs Carnicer (Lleida?, Catalunya, primera meitat del s. XIV - Lleida, 1373) fou un frare dominic, mestre de novicis del Convent de Lleida, i mestre de Vicent Ferrer. Fou venerat a l'Orde de Sant Domènec.

Biografia[modifica]

Tomàs Carnicer fou tingut com el més venerable dels dominics del convent de Lleida, destacant per la seva saviesa i virtut. En particular, es lliurà a la pregària. Fou mestre de novicis del convent. A Lleida, entre 1369 i 1372, va tenir com a deixeble Sant Vicent Ferrer, en qui influí considerablement. Amb el temps, Vicent Ferrer va lloar l'estil de predicació de Carnicer.

Fou sebollit al convent de Lleida. Quaranta anys després de la seva mort, Vicent Ferrer indicà el lloc on era sebollit, que no se sabia. Ell mateix promogué el culte a Carnicer. El seu cos, incorrupte, fou profanat i destruït pels soldats en 1726. Al segle xv, una reina d'Aragó n'havia pres el cap com a relíquia, duent-lo al palau. Els historiadors dominics el qualifiquen de venerable i benaurat, i en el martirologi dominic figura com a beat amb festivitat litúrgica el 28 de novembre. No obstant això, el seu culte fora de l'orde no s'ha mantingut.

Bibliografia[modifica]