Torrent d'en Barres

Infotaula de geografia físicaTorrent d'en Barres
TipusTorrent Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativaSantanyí (Mallorca) i Felanitx (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Final
Localitzaciómar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 22′ 36″ N, 3° 11′ 56″ E / 39.376751°N,3.198951°E / 39.376751; 3.198951
Dades i xifres
Superfície de conca hidrogràfica23 km² Modifica el valor a Wikidata

El torrent d'en Barres, també anomenant torrent de ses Boqueres i també dit més puntualment, en el curs mig i alt, torrent de na Vica, d'en Bielet, d'en Bet o de sa Conca, és un curs d'aigua intermitent dels municipis mallorquins de Santanyí i Felanitx. La part alt del torrent, la qual s'anomena torrent de sa Conca, recull les aigües dels puigs de Sant Salvador i s'Envestida i creua i drena l'indret anomenat sa conca, petita depressió a cavall de Felanitx i Santanyí, situada a llevant del llogaret de Calonge.[1] El curs baix del torrent creua de forma encaixonada i entre parets la marina de Santanyí i finalment desemboca a la Platja de Portopetro després de drenar una superfície total de 23 km². Arran dels aiguats de 1989, que provocàren una forta revinguda de fins a 859 m³/s i greus danys materials,[2] el curs mig i baix es canalitzà i s'hi construïren dics de contenció de revingudes. A la desembocadura forma un petit aiguamoll conegut com es Prat de Portopetro, espai natural actualment degradat però que encara conté retalls de vegetació halòfila com joncs, canyís o salicòrnia.[3]

Referències[modifica]

  1. Aguiló, Cosme «Toponímia de Santanyí i Ses Salines». Tesi Doctoral. Departament de Filologia Catalana i Lingüística General Universitat de les Illes Balears, 2007.
  2. Miquel Grimalt; Antoni Rodríguez-Perea «Cabals màxims al Llevant i Migjorn de Mallorca durant les revingudes del setembre de 1989 *». Treballs de Geografia [Palma], 1989.
  3. «Humedales de las Islas de España». WWF. [Consulta: 9 agost 2020].