Trames NetBIOS

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

NetBIOS Frames (NBF) és un protocol de dades a nivell de transport i xarxa no encaminable que s'utilitza més habitualment com una de les capes de xarxes de Microsoft Windows als anys noranta. NBF o NetBIOS sobre IEEE 802.2 LLC són utilitzats per una sèrie de sistemes operatius de xarxa llançats a la dècada de 1990, com ara LAN Manager, LAN Server, Windows for Workgroups, Windows 95 i Windows NT. Altres protocols, com NBT (NetBIOS sobre TCP/IP) i NBX (NetBIOS sobre IPX/SPX) també implementen els serveis NetBIOS/NetBEUI sobre altres paquets de protocols.[1]

El protocol NBF s'anomena a grans trets, però incorrectament, NetBEUI. Això s'origina a partir de la confusió amb NetBIOS Extended User Interface, una extensió de l'API NetBIOS que es va desenvolupar originalment juntament amb el protocol NBF; tant el protocol com l'emulador NetBEUI es van desenvolupar originalment per permetre que els programes NetBIOS s'executin sobre la nova xarxa Token Ring d'IBM.[2] Microsoft va causar aquesta confusió etiquetant la seva implementació del protocol NBF NetBEUI. NBF és un protocol i el NetBEUI original era una extensió d'interfície de programació d'aplicacions NetBIOS.[3]

Visió general[modifica]

El protocol NBF utilitza el mode 802.2 tipus 1 per proporcionar el servei de noms NetBIOS/NetBEUI i el servei de datagrames, i el mode 802.2 tipus 2 per proporcionar el servei de sessió NetBIOS/NetBEUI (circuit virtual). El protocol NBF fa un gran ús dels missatges de difusió, cosa que explica la seva reputació com a interfície conversa. Tot i que el protocol consumeix pocs recursos de xarxa en una xarxa molt petita, les emissions comencen a afectar negativament el rendiment i la velocitat quan creix el nombre d'amfitrions presents en una xarxa.

Sytek va desenvolupar NetBIOS per a IBM per al programa PC-Network i va ser utilitzat per Microsoft per a MS-NET el 1985. El 1987, Microsoft i Novell el van utilitzar per als seus sistemes operatius de xarxa LAN Manager i NetWare.

Com que el protocol NBF no es pot encaminar, només es pot utilitzar per comunicar-se amb dispositius del mateix domini de difusió, però com que es pot connectar també es pot utilitzar per comunicar-se amb segments de xarxa connectats entre si mitjançant ponts. La manca de suport per a xarxes encaminables significa que NBF només és adequat per a xarxes de mida petita i mitjana, on té un avantatge sobre TCP/IP que requereix poca configuració. Els serveis NetBIOS/NetBEUI s'han d'implementar a sobre d'altres protocols, com ara IPX i TCP/IP (vegeu més amunt) per poder ser útils en una xarxa d'Internet.[4]

Serveis[modifica]

NetBIOS/NetBEUI ofereix tres serveis diferents:

  • Servei de noms per al registre i resolució de noms
  • Servei de distribució de datagrames per a la comunicació sense connexió
  • Servei de sessió per a la comunicació orientada a la connexió

El protocol NBF implementa tots aquests serveis.

Referències[modifica]

  1. DhurataJ. «[MS-CIFS: NetBIOS Frames (NBF) Protocol Transport]» (en anglès americà), 21-09-2022. [Consulta: 18 novembre 2023].
  2. «NetBios NetBEUI NBF Networking Introduction» (en anglès). Arxivat de l'original el 2007-02-07. [Consulta: 3 juliol 2007].
  3. «What is NetBIOS?» (en anglès). [Consulta: 18 novembre 2023].
  4. «NetBios NetBEUI NBF Networking Encapsulation» (en anglès). Arxivat de l'original el 2006-09-15. [Consulta: 24 novembre 2006].