Tricholoma saponaceum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTricholoma saponaceum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
OrdreTricholomatales
FamíliaTricholomataceae
GènereTricholoma
EspècieTricholoma saponaceum Modifica el valor a Wikidata
P.Kumm., 1871
Nomenclatura
BasiònimAgaricus saponaceus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Agaricus saponaceus Fr. 1818

Tricholoma saponaceum, o tricoloma saponaci,[1] és un fong basidiomicet de la família Tricholomataceae.[2] No és comestible.

Creix en boscos de coníferes i planifolis, de setembre a novembre.[3]

El seu basiònim és Agaricus saponaceus Fr. 1818.[2] i la seva nomenclatura binomial, saponaceum, significa "amb olor de sabó".[1]

Descripció[modifica]

Presenta un píleu de 8-10 centímetres de diàmetre, poc carnós, i que presenta una gran varietat de tonalitats, lo que crea problemes per la seva identificació. Poden trobar-se exemplars amb colors que van des de tons verdosos, groguencs, o grisencs fins a colors clars, blancs o lleugerament vermellencs.

En exemplars joves el barret té una forma convexa, i s'obre a mesura que madura fins a estendre's del tot. La vora queda lobulada de forma irregular i lleugerament enrotllada. L'estípit és de colors semblants als del barret, però en tons més clars. Pot esser bombat, sinuós, cilíndric o recte, i mesura uns 10 centímetres d'alçada i entre 1 i 3 cm de diàmetre.

La carn és blanca i s'envermelleix a les zones tallades, però això no es produeix sempre als exemplars joves,[3] té un gust suau, una mica de florit, de vegades lleugerament farinós. Té una olor neutra però aviat fa una olor pesada, de safareig, de sabó de cuina.[3] Les làmines són separades i lliures, de color blanc, freqüentment tacades de color marró. L'esporada és blanca.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tricholoma saponaceum
  1. 1,0 1,1 1,2 Grünert, H.; Grünert, R.; VV.AA.. Guías de Naturaleza Blume: Setas (t. original:"Pilze"). Blume, p. 74. ISBN 84-87535-11-9. 
  2. 2,0 2,1 Ticholoma saponaceum» (en anglès), Index Fungorum, CAB International, Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) i Landcare Research New Zealand Limited (eds.) Index Fungorum 186494. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Gerhardt, Ewald; Xavier Llimona, Jordi Vila. Bolets dels Països Catalans i d'Europa. Barcelona: Omega, 2000. ISBN 84-282-1121-3.