Tulista kingiana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTulista kingiana
Haworthia kingiana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia kingiana Modifica el valor a Wikidata
Poelln., 1937
Nomenclatura
Sinònims
Tulista kingiana Modifica el valor a Wikidata

Tulista kingiana és una espècie de planta suculenta del gènere Tulista, del Cap Occidental, a Sud-àfrica. Es troba a la Llista Vermella mundial de la UICN com a en perill d'extinció.

Antigament es va classificar en el gènere Haworthia, com Haworthia kingiana.[1]

Descripció[modifica]

És una planta suculenta perennifòlia amb rosetes de fulles curtes, nítides, de color verd brillant i suculentes. Les fulles solen estar cobertes de tubercles plans i brillants. Normalment són arrodonides i blanques, però de vegades són allargades o lleugerament translúcides. La planta produeix progressivament fillols i pot formar grups. Al novembre i desembre produeix flors de color blanc rosat.

El color groc verdós brillant és el tret distintiu de Tulista kingiana. D'altres formes, però, aquesta espècie és força variable. Fins i tot en una localitat hi pot haver una gran varietat en formes de fulles, formes de creixement i tubercles.

Detall de la fulla de l'exemplar compacte en cultiu

Distribució i hàbitat[modifica]

La distribució natural d'aquesta espècie és una petita àrea centrada a la badia de Mossel, a l'extrem sud del Cap, a Sud-àfrica. La seva població és molt escassa en aquesta zona, i la seva extensió natural s'estén des de l'extrem est fins a Great Brak, fins a Herbetsdale, a l'oest i al nord de les muntanyes de Langeberg, fins al Petit Karoo, on és extremadament rara. El seu hàbitat sol ser de renosterveld i taques de prats als cims de turons i vessants rocosos i exposats. A la natura, les seves amenaces naturals són els incendis estacionals i el pasturatge de la vida salvatge.[2]

Actualment la planta està catalogada com a espècie en perill d'extinció a causa de les pressions humanes i s'ha convertit en molt rara. Està greument amenaçada per la recol·lecció il·legal per al comerç hortícola i per la destrucció de l'hàbitat.[3]

Cultiu[modifica]

Tulista kingiana és molt preuada com a ornamental i es cultiva per raons hortícoles. És longeva i de creixement lent. És difícil de cultivar i necessita un sòl molt ben drenat i una bona circulació d'aire. La planta treu fillols lentament, de manera que la propagació es pot fer per fillols, per esqueixos de fulles o per llavors.

Taxonomia[modifica]

Tulista kingiana va ser descrita per (Poelln.) Gideon F.Sm. i Molteno i publicat a Phytotaxa 297(3): 278, a l'any 2017.[4]

Antigament es classificava al gènere Haworthia, amb les altres espècies grans (H.pumila, H.minor i H.marginata) al subgènere "Robustipedunculares". Després d'estudis filogenètics recents, s'ha demostrat que aquestes quatre espècies constitueixen de fet un grup diferent, separat d'altres del gènere Haworthia. Per tant, han estat classificats com a gènere separat, "Tulista".[5]

Etimologia

L'epítet específic "kingiana" honora a la col·leccionista de Haworthia a la senyora E.B. King.[6][7]

Sinonímia
  • Haworthia kingiana Poelln., Repert. Spec. Nov. Regni Veg. 41: 203 (1937).(Basiònim/Sinònim substituït)
  • Haworthia subfasciata var. kingiana (Poelln.) Poelln., Repert. Spec. Nov. Regni Veg. 44: 218 (1938).
  • Haworthia pumila var. kingiana (Poelln.) Halda, Acta Mus. Richnov., Sect. Nat. 4(2): 36 (1997).[8]

Referències[modifica]

  1. Smith, Gideon F.; Figueiredo, Estrela; Molteno, Steven A new combination in Tulista, T. kingiana (Asphodeloideae, Xanthorrhoeaceae / Alooideae, Asphodelaceae). Phytotaxa, 297, 2017, pàg. 285. DOI: 10.11646/phytotaxa.297.3.8 [Consulta: 6 gener 2021].
  2. (en anglès) Notes on morphological variation in, and the biogeography of, Tulista kingiana Gideon F.Sm. & Molteno (Asphodelaceae: Alooideae) from the south-central Western Cape Province of South Africa. Bradleya, 35, 01-08-2017, pàg. 46-57. DOI: http://www.bioone.org/doi/10.25223/brad.n35.2017.a5 [Consulta: 6 gener 2021].
  3. «Tulista kingiana» (en anglès). SANBI Red List of South African Plants.
  4. «Tulista kingiana» (en anglès). World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 6 octubre 2021].
  5. Manning, John; Boatwright, James S.; Daru, Barnabas H.; Maurin, Olivier; van der Bank, Michelle (en anglès) A molecular phylogeny and generic classification of Asphodelaceae subfamily Alooideae: A final resolution of the prickly issue of polyphyly in the Alooids?. Systematic Botany, 39, núm.1, 01-05-2014, pàg. 55-74. DOI: 10.1600/036364414X678044 [Consulta: 6 gener 2021].
  6. Jilemicky, Jakub. «Tulista kingiana» (en anglès). World of Succulents. [Consulta: 6 octubre 2021].
  7. «Tulista kingiana» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 6 octubre 2021].
  8. «Sinònims de Tulista kingiana» (en anglès). World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 6 octubre 2021].