Ultrasò

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un ultrasò és un so d'una freqüència superior a la màxima audible, que és de 20 000 Hz per a l'orella humana.

El mètode principal d'obtenció d'ultrasons consisteix en la vibració d'un cristall de quars, produïda, per un fenomen invers a l'efecte piezoelèctric, en aplicar-li un camp elèctric altern. Hom arriba a produir ultrasons de 6 × 108 Hz de freqüència,[cal citació] que, en l'aire, correspon a longituds d'ona d'uns 5×10-5 cm. Els ultrasons són emprats en la determinació de la velocitat del so en un medi, en la detecció de discontinuïtats en un sòlid i en la mesura de gruixos i distàncies, especialment en les sondes per a mesurar la profunditat de la mar i per a detectar els vols de peixos, els submarins, etc., en la mesura industrial del gruix de les peces metàl·liques i la detecció de bombolles, bufats, esquerdes i d'altres defectes interns, en l'homogeneïtzació de dissolucions i d'emulsions, en la dissipació de la boira i coagulació d'aerosols, en l'activació de reaccions químiques, en la soldadura de peces metàl·liques, etc.

Capacitat per sentir ultrasons[modifica | modifica el codi]

El límit superior de freqüència en els éssers humans (aproximadament 20 kHz) es deu a les limitacions de l'orella mitjana, que actua com un filtre passa baix. La capacitat de sentir ultrasons pot passar si l'ultrasò dóna directament a l'os del crani i arriba a la còclea a través de conducció òssia, sense passar per l'orella mitjana.

És un fet en psicoacústica que els nens poden escoltar alguns sons d'alta freqüència que els adults grans no poden sentir, perquè en els éssers humans el límit superior de l'audició tendeix a ser menor amb l'edat.

Alguns animals - com ara gossos, gats, dofins, ratpenats i ratolins - tenen un límit superior de freqüència que és major que la de l'oïda humana i per tant pot sentir ultrasons. Així és com funciona un xiulet per a gossos.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ultrasò Modifica l'enllaç a Wikidata