Usuària:Tiputini/proves/BG

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Com la societat percep les dones:

« A la mare que Déu li vol bé, una filla li dona primer »
— Anònim, Paremiologia catalana comparada digital [1]


Bretxa de gènere[modifica]

Bretxa d'editores[modifica]

Portada

Pie chart for gender of Wikipedia editors: 90% male, 9% female, and 1% transsexual or transgender
Enquesta sobre qui edita la Viquipèdia en el seu conjunt d'idiomes, feta per la Fundació Wikimedia el 2018.

Estudi el 2018 de la UOC: Are Women Present, Absent or in Disguise? Analyzing Gender Bias in the Spanish WP donava la xifra de 11,7% editores.

Per què no hi ha més editores?[modifica]

Blog de Sue Gadner (19 de febrer de 2011) 9 raons per les quals les dones no editen la Viquipèdia(en les seves pròpies paraules)

  1. Bretxa digital
  2. Temps lliure
  3. Poca autoconfiança
  4. Aversió als conflictes (guerra d'edicions)
  5. Reversió d'entrades
  6. Atmosfera misògina
  7. Falta d'acollida

Bretxa de contingut[modifica]

« Imagina un món en què cada ésser humà tingui lliure accés a la suma de tot el coneixement humà. »
— Jimmy Wales

Biografies[modifica]

Per què no hi ha més biografies de dones?[modifica]

« “Our history is the history of the majority of the species, yet the struggles of women for a ‘human’ status have been relegated to footnotes, to the sidelines.” La nostra història és la història de la majoria de l'espècie, però les lluites de les dones per un estatus 'humà' han estat relegades a notes de peu de pàgina o a cites col·laterals. »
— Adrienne Rich, [2]

Barreres per a la igualtat: Criteris d'admissibilitat de biografies[modifica]

En l'informe sobre igualtat de gènere del 2018 es va identificar que els obstacles més importants a què ens enfrontem són les polítiques que defineixen els criteris de notabilitat o d'admissibilitat i els de fonts fiables, polítiques d'obligat compliment que determinen si una article és admissible o no. Evidentment aquests criteris afecten en gran manera les biografies de dones

Biaix de gènere[modifica]

Hi ha una diferència en la forma de descriure els homes i les dones? En un món ideal, les persones haurien de ser descrites de forma neutral, objectiva i sense estereotips. No obstant això, històricament s'han descrit les dones principalment pel seu aspecte físic i se les ha relacionat normalment amb el seu paper familiar, mentre que als homes se'ls ha relacionat amb les seves carreres. Atenent que la Viquipèdia és una de les principals fonts d'informació, els seus articles poden modelar i influir en la manera de pensar de la gent.

Cal fer un pas més[modifica]

Dones a les entrades generals[modifica]

Saber la proporció de biografies per gènere és una estadística molt útil. Però no n'hi ha prou crear biografies, cal anar més enllà. Què passa si mirem quantes dones se citen en un article general?

Conceptes sobre dones[modifica]

També cal crear entrades sobre conceptes com: Àngel de la llar; Gràfica de tisores; Cara de bicicleta, o millorar entrades com per exemple Mestressa de casa.

Conclusió[modifica]

Criptogínia

Fenomen recurrent, al llarg de la història i en la majoria de les cultures, que fa referència a l'ocultació, omissió i infravaloració de les dones i referents femenins en diferents àmbits de la societat, especialment els de més prestigi. Aquesta ocultació i omissió dels èxits de les dones o la seva infravaloració ha estat una violència simbòlica que s'ha continuat en el temps. Allò que no està escrit no existeix. Efecte Matilda

No estem soles[modifica]

Celebrate Women 2022

« He deixat d'acceptar les coses que no puc canviar. Estic canviant les coses que no puc acceptar »
— Angela Davis [4]


Consells de redacció[modifica]

Referències[modifica]


Enllaços extern[modifica]