Mestressa de casa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pintura d'una mestressa de casa.

La mestressa de casa és la dona que no té una feina remunerada fora de la llar i que dedica el seu temps a mantenir casa seva (feines domèstiques) i tenir cura de la família.

Especialment a la cultura occidental tradicional la mestressa de casa és considerada la dona que té com a ocupació principal, el treball a la llar amb les tasques quotidianes com ara la cura dels fills, la neteja de la casa, la compra de queviures i altres articles, la preparació dels aliments, l'administració parcial o total del pressupost familiar, i un llarg etcètera.

Normalment aquest lloc l'ocupa l'esposa d'un matrimoni convencional compost per l'home, la dona i els fills i filles. És normalment un treball no remunerat, almenys de manera directa. De la mestressa de casa s'esperen tradicionalment moltes coses, però sobretot abnegació que significa literalment "negar-se a si mateixes" en nom de la família tradicional, especialment per protegir els fills. Així doncs, no és sorprenent que el feminisme qüestioni fortament aquest rol tradicional de la mestressa de casa, i busqui canviar-lo.

Accepció moderna[modifica | modifica el codi]

Tot i el nom en femení, en els temps més recents és cada vegada més comú que l'home accepti prendre aquest rol, permetent a la dona prendre el tradicional de l'home.

Recentment doncs es pot aplicar el terme als homes que adopten aquesta funció. Durant segles s'ha considerat que ser mestressa de casa era el rol natural per a la dona. El feminisme ha lluitat per permetre que els dones accedissin a treballs fora de la llar o per reconèixer el paper econòmic de les mestresses de casa. Una de les queixes més habituals del col·lectiu és que fins i tot entre les dones amb professions remunerades, el pes de la feina domèstica continua caient sobre elles, per tant tenen una doble jornada laboral.

Altres arranjaments resulten ser intermedis als dos possibles extrems, en els quals la parella es reparteix de la manera més equitativa possible les tasques quotidianes de la llar.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mestressa de casa Modifica l'enllaç a Wikidata