Usuari:Contraix/proves/Torrent de Sant Antoni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Curs d'aigua permanent de la vall d'Àssua, a la comarca del Pallars Sobirà, que neix a la serra de Mainera, al terme municipal de Sort. Desaigua per la dreta a la Noguera Pallaresa, a la població de Rialp, a una altitud de 730 metres. En el seu curs alt, s'anomena riu de Berasti, seguidament Rialbo al curs mig, i posteriorment riu de Sall. Rep el nom de torrent de Sant Antoni a partir de la confluència amb el barranc de Pamano, el qual a partir del poble d'Altron passa a anomenar-se barranc d’Altron, prop de la Mola de Sall.

El riu neix a la zona lacustre dels estanys de la Mainera, a la part més septentrional de la vall d'Àssua, situada a una altitud de 2.450 metres.[1] Per la seva riba esquerra rep les aportacions del riu de Caregue, en les proximitats del poble d'Escàs.

Aprofitaments hidroelèctrics[modifica]

El curs baix del riu ha estat aprofitat des del segle XVI. En els inicis existí un molí fariner, conegut com la Mola de Sall. El 1924 es construí al mateix indret una minicentral hidroelèctrica, conjuntament amb un molí fariner. Actualment es troba en un estat ruïnós. El 1958 es va construir un altra minicentral hidroelèctrica, la de Sant Antoni. Està situada a la riba esquerra del riu, i actualment (octubre de 2023) es troba en funcionament.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]