Usuari:Hmorenro/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaShirien Damra
Biografia
Naixement1987
Chicago
Dades personals
NacionalitatPalestina i americana
Formació professionalSociología per la DePaul University
Activitat
OcupacióArtista, il·lustradora, disenyadora gràfica i activista

Shirien Damra (Chicago, 1987) és una ilustradora i dissenyadora gràfica freelance resident a Chicago reconeguda per les seves il·lustracions en defensa del moviment Black Lives Matter, el col·lectiu LGTB i Palestina.[1]

Biografia[modifica]

Shirien Damra prové d'una família treballadora de refugiats palestins, i des de petita va reconèixer l’impacte del racisme sistèmic. Té una llicenciatura i un màster en sociologia per la DePaul University, i durant la seva etapa com a estudiant va participar activament en la creació del SJP (Students for Justice in Palestine) a Chicago. Després d'un viatge a Palestina, Damra va unir-se al moviment BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) als EUA, organitzant una campanya contra l'humus Sabra, un producte israelià que es produeix a Cisjordània. També va participar en la conferència nacional SJP a Boston, celebrada a la Universitat de Tufts[2].

Fa més de deu anys que es dedica a l'organització comunitària i al treball en defensa de la justícia social. Shirien utilitza l'art i la creativitat com eines per potenciar els moviments socials, amplificar els missatges de tots aquells grups minoritzats i visualitzar un món millor.[3]

Concentració a Harlem en memòria de George Floyd, Breonna Taylor iAhmaud Arbery.

L'any 2015 li van diagnosticar càncer, i es va fer la promesa de seguir cultivant la seva part més creativa. D'aquesta manera va trobar la manera d'utilitzar les seves habilitats en l'art i el disseny amb la seva feina en la defensa de la justícia social.

L'any 2019 es va obrir un compte d'Instagram on va començar a pujar les seves obres, però no va ser fins a l'any 2020 on les seves il·lustracions de George Floyd, Breonna Taylor i Ahmaud Arbery van fer la volta al món, desencadenant tot un moviment digital. El tribut a Floyd va arribar a més de 3,4 milions de likes[4] i va ser compartit per celebritats com Mindy Kaling o Max Greenfield[5]. La il·lustració de George Floyd es va pintar com un mural a Raleigh i les il·lustracions de Taylor, Arbery i Floyd es van projectar a la Grace Cathedral de San Francisco.[6]

Shirien Damra va crear aquestes il·lustracions com a alternativa a les imatges traumàtiques que ocupaven tots els vídeos i en contra de qualsevol estereotip racista que pogués sorgir. Així com a mostra de solidaritat amb la comunitat negra[5].

Estil[modifica]

Com a filla de refugiats palestins i musulmans, les injustícies i el racisme han format part de la vida de la seva família i això es veu plasmat en les seves obres on la lluita contra la misogínia, la transfòbia i el racisme són elements claus. Shirien ha declarat una gran admiració per totes les persones queer i trans de la seva vida, que van en contra dels cànons establerts per la societat i lluiten per la justícia social. Especialment, es veu molt inspirada per les dones trans negres que participen activament en el moviment Black Lives Matter.

Pel que fa a l'estètica, Damra combina els colors suaus amb colors més vibrants i freqüentment inclou elements com flors que simbolitzen la vida i el creixement que desafien la violència i l'opressió sistèmica.

Els personatges de totes les seves il·lustracions mantenen els ulls tancats, símbol de reflexió interior en l’art oriental. [1]

Exposicions[modifica]

Shirien Damra forma part de l'exhibició de Cambridge: "Ye Shall Inherit the Earth & Faces of the Divine: A Travelling Art Exhibition"[1].

Referencies[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Meet Shirien Damra, The Palestinian Illustrator Behind Our New Cover» (en anglès), 10-08-2020. [Consulta: 26 novembre 2021].
  2. Aljamal, Yousef M. «The Role of Young Palestinian People in the Nonviolent “Boycott, Divestment and Sanctions” Movement». Journal of Conflict Transformation & Security, 2018, pàg. 49-59.
  3. «Shirien Damra» (en anglès americà). [Consulta: 26 novembre 2021].
  4. Borrelli, Christopher. «Chicago artists use boarded-up storefronts to make a creative statement and make a difference». [Consulta: 27 novembre 2021].
  5. 5,0 5,1 «Art's rallying cry for change; Instagram tributes - ProQuest» (en anglès). [Consulta: 27 novembre 2021].
  6. «Despite complications and curfews, San Francisco's Grace Cathedral uses art to commemorate George Floyd» (en anglès americà), 05-06-2020. [Consulta: 27 novembre 2021].

Enllaços externs[modifica]

Shirien Damra - Lloc web oficial

Instagram oficial