Usuari:Mcapdevila/Febre hemorràgica viral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPlantilla:Pagename
Classificació
CIM-10A96-A99
Recursos externs
eMedicinearticle/830594

Les febres hemorràgiques virals (FHV) són un grup de malalties que són causades per moltes famílies de virus: arenavirus, Filoviridae, Bunyaviridae, Flavivirus.

Alguns dels agents FHV causen malalties relativament lleus, com la nefropatia epidèmica escandinava, mentre que altres, com els països d'Àfrica el virus de l'Ébola, pot causar una malaltia greu i potencialment mortal.

Alguns causen malalties relativament lleus (com la nefropatia epidèmica), mentre altres són greus, amb alt risc de mort.

Aquestes malalties inclouen: la febre de Lassa, la febre hemorràgica Marburg, el Ébola, la febre hemorràgica argentina, la febre hemorràgica boliviana, la febre hemorragica brasilera, la febre hemorràgica coreana, la febre hemorràgica de Crimea-Congo, el dengue hemorràgic, la malaltia de Kyasanur i la febre hemorràgica de Omsk, entre d'altres. [1]

Llocs de declaració d'epidèmies[modifica]

Potencial de guerra biològica[modifica]

Els virus FHV es propaguen de moltes maneres. Alguns es transmeten a humans a través de les vies respiratòries. Encara que no hi ha evidència històrica de "armamentización" i el desenvolupament d'una arma biològica no existeix per a molts d'aquests virus, tots són considerats pels planificadors militars metges que tenen potencial com a arma mitjançant la seva disseminació per aerosol. [2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Woods, Lt Col Jon B. USAMRIID s Medical Management of Biological Casualties Handbook ]. {{{títol}}}. 6th ed.. US Army Medical Institute of Infectious Diseases, Fort Detrick, Maryland, abril 2005, p. 143-144. 
  2. Woods, Op cit., pàg 145.

Enllaços externs[modifica]