Usuari:Mcapdevila/Rellotge polar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Rellotge polar és un tipus de rellotge de sol que té el seu pla paral·lel eix terrestre. [1] Es tracta d'un rellotge amb pla inclinat sobre l'horitzó del lloc un angle equivalent a la latitud. Aquesta característica fa que tingui les línies horàries paral·leles entre si, a més de ser paral·leles al stilo. Aquests rellotges tenen altres caracteríticas com la de ser universals , és a dir vàlids a qualsevol latitud sense canvi en la xarxa horària. [2] [3] Aquest tipus de rellotges, com els horitzontals, equatorials (generalment de tipus armilar) són molt habituals en els jardins i cementiris com a motiu ornamental.

Característiques[modifica]

Rellotge polar de grans dimensions en una latitud boreal

Les línies horàries d'aquest rellotge són paral·leles al stilo del rellotge (generalment en forma de rectangle), sent simètriques respecte a les XII. Existeixen disposicions d'aquest tipus de rellotges amb dos stilos, un cobreix les hores matutines mentre que l'altre ho fa amb les verpertinas en aquests casos s'anomena rellotge polar de estil doble o de gnòmon doble . Per regla general es considera un rellotge polar aquell que posseeix el seu pla paral·lel a l'eix terrrestre (és a dir inclinat un valor igual a la latitud ) i orientat al migdia del lloc. Les hores són espaiades d'acord amb una llei de tangents que impedeix marcar les hores exactes del ocàs i del orto. La superfície d'aquest rellotge és sempre ortogonal a la d'un rellotge equatorial pla.

Usos[modifica]

El fàcil traçat d'aquest tipus de rellotges i la disposició horària tan especial ha donat lloc al seu ús extensiu com rellotges memorials en els cementiris d'Anglaterra i Estats Units. [3] Aquest tipus de rellotges té forma de creu que s'inclina un valor igual a la latitud i s'orienta al sud, de tal manera que un ortoestilo decorat, o fins i tot ua cantonada de la creu proporciona l'ombra sobre els costats de la mateixa.

Referències[modifica]

  1. R. Newton Mayall & Margaret W. Mayall. Sky Publishing. Sundials - Their construction and use (en anglès). Tercera, 1994. ISBN 0-933346-71-9. 
  2. Albert Edmund Waugh, (1973), Sundials: their theory and construction , Ed Dover, pàgs. 70-73
  3. 3,0 3,1 J. H. Daniel, (2004), Sundials , Shire Pub Londres, pàg. 49-58

Vegeu també[modifica]

Referències Externes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Rellotge polar


Referències[modifica]