Usuari:Mcapdevila/Tribunal dels Tumults

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Tribunal dels Tumults, conegut pels holandesos com Tribunal de la sang va ser instaurat per Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, tercer duc d'Alba, a Brussel·les el dia 5 de setembre de 1567, per jutjar els culpables dels desordres esdevinguts l'any anterior en què els calvinistes van assaltar les esglésies per cremar les imatges dels sants que ells trobaven herètiques.

El tribunal va condemnar a mort a centenars de flamenc als quals va confiscar les seves propietats, entre ells als comtes d'Egmont i Horn, dues dels principals nobles flamencs, decapitats a Brussel·les i els caps van estar exposats tres hores al públic. També va ser detingut Montmorency que era a Madrid com a negociador. Condemnat pel tribunal, la seva sentència va ser enviada a Espanya pel duc i executat el 1570.

La repressió exercida pel Tribunal dels Tumults i el duc d'Alba, al que van anomenar "el duc de ferro", va crear un profund ressentiment en els Països Baixos contra el rei, el duc i els espanyols, i va ser un els motius que van alimentar la revolta dels Països Baixos. A la resta d'Europa es van alçar veus en contra de la repressió, principalment dels prínceps protestants alemanys, que van pressionar als ambaixadors espanyols demanant menys rigor en les penes.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Tribunal dels Tumults