Usuari:Mcapdevila/Zoom de pantalla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Login a Wikipedia emprant Zoom de pantalla.

Un zoom de pantalla (o sistema d'ampliació de pantalla) és un programari que permet visualitzar les imatges de la pantalla en una mida més gran. Es tracta d'un tipus de tecnologia de suport (AT) per a persones amb discapacitat visual parcial.

Cal afegir però que també és molt pràctic per a persones de més de cinquanta anys per evitar posar-se les ulleres, ajudant-les a llegir certs caràcters massa petits que apareixen sovint en pantalla.

Introducció[modifica]

El zoom de pantalla és una forma d'AT molt útil per a les persones amb baixa visió, és a dir es tracta d'una Tiflotecnología. Sovint es combina amb altres formes de AT com els lectors de pantalla. La forma més senzilla de zoom de pantalla és aquella que àmplia una part de la pantalla original del contingut. Aquesta pot moure's segons l'interès de l'usuari, a mesura que mou el cursor del ratolí. Si aquest seguiment és irregular o molest per a l'usuari, és possible prendre una drecera amb el teclat per obrir un menú que li permeti reajustar l'ampliació inicial. Les finestres emergents o canvis en l'estat normal de la pantalla també poden ser ajustats de manera ràpida usant el teclat.[1]

Característiques[modifica]

Zoom de pantalla aplicat a Wikipedia

Són comuns els rangs d'1 a 16 augments. Com més gran sigui l'ampliació, menor és el contingut visible de la porció de la pantalla original, o major és la possible pèrdua de definició, per la qual cosa els usuaris tendeixen a utilitzar augments mitjà-baixos.

Els programes de zoom de pantalla solen oferir altres opcions per a persones amb dificultats en la visió:

  • Suavització El text pot arribar a tenir blocs grossos sent difícil de reconèixer quan s'amplia. Per a compensar-ho, hi ha zooms de pantalla que utilitzen algun tipus d'interpolació per tal de suavitzar la imatge ampliada .
  • Inversió del color. Moltes persones amb impediments visuals prefereixen invertir els colors, normalment canviar el text de negre a blanc, o de blanc a negre. Això pot reduir la lluentor de la pantalla i és útil per a les persones que pateixen degeneració macular relacionada amb l'edat.
  • Personalització del cursor. El ratolí i els cursors de text sovint poden ser modificats de diverses maneres: canviant la forma (per exemple amb un cercle), augmentant la seva dimensió, o establint colors forts, amb el propòsit d'ajudar a l'usuari a localitzar-ho en la pantalla.
  • Diferents maneres d'ampliació poden alterar la manera en què es presenten la porció engrandida: cobrint tota la pantalla, proporcionant una lent que es mou al voltant de la pantalla normal, o usant una determinada part ampliada.
  • Lector de pantalla. Alguns zooms de pantalla posseeixen un ‘lector’, permetent que allò que l'usuari estigui apuntant amb el cursor sigui llegit, a més de donar instruccions per poder moure's per l'ordinador fàcilment.
  • Lectura automàtica. En ocasions es poden trobar funcions de lectura automàtica on el ‘lector de pantalla’ va llegint el que s'està escrivint, o en el cas d'estar visualitzant una web va expressant mitjançant veu la informació disponible en la pantalla.

Exemples[modifica]

Els programes de zoom de pantalla estan disponibles de sèrie en els sistemes operatius, si bé alguns amb majors limitacions uns que els altres:

  • Haiku inclou una aplicació anomenada Magnify [2]
  • Els sistemes operatius basats en Linux contemplen aquesta funcionalitat de zoom de pantalla:
    • El gestor de finestres de Compiz-Fusion en té un de configurable anomenat "Desktop Enhanced Zoom"
    • GNOME té el gnome-mag, que a partir del 2015 forma part del GNOME Shell.[3]
  • El sistema operatiu Microsoft Windows ha inclòs la "lupa" des de Windows 98.[4]
  • Mac OS també disposa de zoom,[5] a part de l'anomenat VoiceOver, que permet accedir a funcionalitats de lectura de pantalla de manera ràpida, només prement una combinació de tecles.[6]
  • Tant els dispositius iOS com els Android també inclouen un zoom de de pantalla. (prement la pantalla amb 3 dits els primers i amb 3 cops seguits en el cas d'Android a partir del Lolipop 5.0).[7]

Altres exemples de programari de zoom de pantalla són:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. V. L. Hanson. «Web Access for Elderly Citizens». Proceedings of the workshop on Universal accessibility of ubiquitous computing, 2001.
  2. «Haiku User Guide - Magnify». [Consulta: 11 maig 2010].
  3. GNOME Project: Magnification in GNOME Shell
  4. «How-to: Mouse Magnifier». Microsoft, 2015. «If the Magnify command was not assigned to a button on your mouse by default, you can assign it to one. [...] To turn on or turn off the Magnifier[:] Click the mouse button assigned to Magnify.»
  5. «OS X El Capitan: Zoom options in Accessibility preferences». Apple, 2016.
  6. «OS X Yosemite: Zoom pane of Accessibility preferences». Apple, 2015.
  7. «Use Accessibility features in iOS». Apple, 2016.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Zoom de pantalla

Categoria:Accessibilitat

Categoria:Tecnologies audiovisuals