Usuari:Pallares/Eartha Kitt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Eartha Mae Kitt, nascuda el Error: temps no vàlid de 17 (17-janvier-1927) (Error de l'expressió: Paraula no reconeguda "janvier". anys) any no vàlidError de l'expressió: Paraula no reconeguda "janvier". dia no vàlid (17-janvier-1927) any no vàlid Error de l'expressió: Paraula no reconeguda "janvier". dia no vàlid

de de a North en Caroline del Sud, i morta el 2008  de 25(25-Error de l'expressió: Paraula no reconeguda "d".-2008) (als Error de l'expressió: Operador < inesperatError de l'expressió: Signe de puntuació no reconegut "{"Error de l'expressió: Signe de puntuació no reconegut "{" anys)Error de l'expressió: Operador > inesperat(25-Error de l'expressió: Paraula no reconeguda "d".-2008) (als Error de l'expressió: Operador < inesperatError de l'expressió: Signe de puntuació no reconegut "{"Error de l'expressió: Signe de puntuació no reconegut "{" anys)Error de l'expressió: Operador > inesperat de de a Weston al Connecticut, sobrenomenada « Miss Kitt », és una danseuse, cantant de varietats - fortament influïda pel jazz - actriu i artista de cabaret americana.

Hi va haver qualificat de « Plantilla:Citation étrangère Plantilla:Citation étrangère (la dona més estimulant del món) per Orson Welles qui lluïdes va fer tenir sobre escena el paper d'Hélène de Troia.

Biografia[modifica]

Eartha Kitt al paper de Catwoman a la sèrie televisada Batman, en 1967.

Eartha Kitt ha nascut a una plantació de cotó a [[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) (en) Caroline del Sud, d'una mare negra i cherokee, i d'un pare d'origen alemany on néerlandaise. Eartha ha #estar concebuda en el moment d'un viol.

Ha enviat a l'edat de vuit anys en un oncle a Harlem. Treballa en 1943 amb la tropa de dansa de Katherine Dunham i fet girades al Mèxic, a Amèrica del sud i a Europa. Abandona la tropa i s'instal·la a París per ser cantant de cabaret i comença a fer-se un nom. La jove créole, a la infantesa desgraciada, persévère i esdevé una estela internacional d'elegància i de sensualitat des dels anys 1950. En 1950, ha escollit per Orson Welles per encarnar Hélène de Troia a Time runs, una adaptació del Metge Faustus de Christopher Marlowe. L'acollida critica és excel·lent i Eartha gira a Alemanya i a Turquia. De retorn a Amèrica, accedeix a la popularitat jugant a New cares of 1952, una revista a Broadway, i sortint els seus primers discos.

Artista polivalent a la veu rauque i suave, ha cantat a deu diferents llengües i s'ha produït a un centenar de país. En 1953, Eartha Kitt grava És sí bon amb l'orquestra d'Hen Catégorie:Article contenant un appel à traduction en anglais ri René (en) pel seu àlbum [[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) (en). El 6 d'octubre de 1953 a Nova York, grava « Santa Baby » amb Henri René i la seva orquestra, cançó qui esdevindrà un clàssic de Noël. En 1954-55, ha aplaudit a la comèdia musical « Mrs. Patterson » a Broadway a continuació, en 1957, juga al cinema amb Sidney Poitier a The Mark of the hawk. En 1967, ella personnifie el personatge de Catwoman a la popular seria televisada Batman.

En 1968, crea un malestar en el moment d'un dinar organitzat a la Casa Blanca per la Primera corona, Lady Bird Johnson, pronunciant-se contra la guerra del Vietnam.[1] Aquest incident l'havent-hi posada a la index a les Estats Units, ha obligat a prosseguir la seva carrera a l'estranger fins en 1974. Als anys 1980, els seus tubes fan la volta del planeta : « Where Is My Man » (1983), « I Love Men » (1984), « This Is My Life » (1986) i « I Donatiu't Care » (1986).

Eartha Kitt en 2006.

En 1996, declarava al Associated Press :

« Les spectacles sont presque tous devenus fades. Leur réussite dépend des gadgets et des lumières. Aujourd'hui, vous n'avez pas besoin d'avoir du talent pour avoir du succès. Je pense que nous devions avoir quelque chose à offrir, si nous voulions que notre valeur soit reconnue et récompensée. »

 ». Aquest mateix any, apareix a l'episodi « Escapade a París » (HA Pup in París) de la sitcom « Una nounou d'infern » (The Nanny).

La seva última aparició sobre les escenes de Broadway remunta a fi 2003.

En 2007 i 2008, ha assolit dos Emmy Award per millor interpreta a un programa d'animació per « The Emperor's New School ». Ha obtingut el preu a la mateixa categoria per « The Wonder Pets » en 2010.(lloc mortem???)

El dijous 25 de , a Weston al Connecticut, s'apaga a l'edat de 81 anys a la continuació d'un càncer del côlon.

Filmographie[modifica]

Cinema[modifica]

  • 1958 : St.Louis Blues : Gogo Germaine
  • 1989 : Erik el Viking : Freya
  • 1992 : Boomerang : Lady Eloise
  • 1996 : Harriet la petita espia : Agatha Plummer
  • 1998 : I Woke Up Early the Day I Died
  • 1998 : The Jungla Book: Mowgli's Story : Bagheera (veu)
  • 2003 : La Morsure del lézard : Madame Zeroni

Televisió[modifica]

  • 1967 : Batman (Catwoman)
  • 1967 : Missió Impossible (episodi 27 : « El traitre »)
  • 1973 : Poigne de ferro i seducció (episodi 18 de l'estació 2 : « Depressió nerviosa »)
  • 1978 : To Kill ha Cop de Gary Nelson
  • 1996 : Una nounou d'infern (episodi 27 de l'estació 3 : « Escapade parisienne »)
  • 2010 : Era una fes a Springfield (episodi 10 de l'estació 21 de les Simpson)

Doblatge[modifica]

  • 2000 : Kuzco, l'emperador mégalo (The Emperor's New Groove) de [[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) () : Yzma
  • 2005 : Kuzco 2 : Yzma

Notes i referències[modifica]

  1. au cours de ce Woman doers luncheon avec la délinquance juvénile comme sujet principal, Eartha Kitt évoqua un lien entre les problèmes sociaux et raciaux de l'Amérique et la guerre du Vietnam in African American lives de H.L. Gates et E.B. Higginbotham Oxford University Press 2004 p.505

[[Categoria:Activistes LGBT estatunidencs]]