Usuari:Paputx/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

proves 3: Jyotisha

futura plantilla a traduir https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Presidents_of_the_Ramakrishna_Order

Bibliografia del ioga

conceptes a millor al txakra[modifica]

granthi, barrera energètica kshetram, localització física?

• Los nombres más comunes son:

  • manipura, abundancia de joyas.
  • anahata, el intacto.
  • visuddha, el purificado.
  • ajna, rueda del mandamiento.
  • sahasrara, la rueda de mil pétalos (pero no se sitúa en el cuerpo sino el Todo, en el Un.

Muladara[modifica]

Muladhara (sànscrit: मूलाधार, IAST: Mūlādhāra, català: "suport o arrel") o el txakra de l'arrel és un dels set txakres primaris segons el tantrisme hindú. Està simbolitzat per un lotus amb quatre pètals i el color vermell.

Diposit de la kundalini

Localització[modifica]

El Muladhara es troba a prop del plexic coccígeig sota el sacre[5] mentre que el seu kshetram o punt d'activació superficial se situa entre el perineu i el cóccix o l'os pelvis. Degut a la seva ubicació i connexió amb l'excreció, s'associa amb l'anus. Es diu que Muladhara és la base a partir de la qual sorgeixen els tres canals psíquics principals o nadis: l'Ida, Pingala i Sushumna.[6] També es creu que Muladhara és una estada subtil del déu hindú Ganapati. En la pregària més venerada de Ganapati, el Ganapati Atharvashirsha, s'esmenta que "qui adora a Lord Ganapati comprendrà fàcilment el concepte i s'adonarà de Brahma

Representació[modifica]

Està simbolitzat per un lotus vermell de quatre pètals amb un quadrat groc al centre. Cada pètal té una de les síl·labes sànscrites वं vaṃ, शं śaṃ, षं ṣaṃ i सं saṃ escrites en or, que representen els quatre vrittis: l'alegria més gran, el plaer natural, el delectar-se de controlar la passió i la felicitat en la concentració. Alternativament, poden representar el dharma (ansietat psycho-espiritual), artha (anhela psíquica), kama (desig físic) i moksha (desitjos d'alliberament espiritual). [3] Vuit puntes assenyalen des dels costats i cantonades de la plaça.

La deidad Indra està associada amb Muladhara. En aquestes representacions, és de color groc, de quatre braços i té vajra i un lotus blau a les mans. [Aclareix] Està muntat sobre l'elefant blanc Airavata, que té set troncs que denoten els set elements necessaris per donar suport a la vida. De tant en tant, Ganesha també està associat amb Muladhara. En aquestes representacions, té pell de color taronja, porta un dhoti groc i un bufanda de seda verd envoltat de les seves espatlles. En tres mans sosté un laddu, una flor de lotus i una destral, i el quart es planteja en el mudra de desmentir la por.

Canaux[modifica]

Les trois canaux ou nāḍī prennent leur racines au niveau de mūlādhāra. La pratique de prāṇāyāma aide à équilibrer ces trois forces.

Bija mantra[modifica]

Le mantra pour éveiller cette roue énergétique est la monosyllabe « LAM » qui est généralement représenté à l'intérieur du triangle, pointe vers le bas. Quatre autres syllabes sont associées à ce chakra: va, scha, sha et sa.

Fonction[modifica]

Outre sa nature proche de l'inertie (voir plus haut), mūlādhāra est lié à l'odorat (ghrāṇa associé à gandha).

Asanes relacionades[modifica]

trabajar fundamentalmente el enraizamiento. Ejercicios de resistencia, de fuerza y solidez que marcan la naturaleza del chakra. Las posturas en cuclillas o sobre los talones, así como aquellas que presionan el perineo también serán adecuadas. Nos interesará estirar los gemelos, los isquiotibiales, los flexores de los pies y dar tono al cuádriceps..

Comparació amb d'altres religions[modifica]

  • Dans le bouddhisme tibétain, ce chakra n'a pas un unique équivalent mais deux dont une roue dénommée : bijou.
  • Dans le taoïsme, la terre est aussi un carré, le ciel un cercle.
  • Dans la kabbale, une roue est située à cette hauteur, roue dénommée Malkuth dans la tradition des sephiroths. Elle est aussi associée à la nature humaine.

Y[modifica]

pàgina 50 Enumera cinc pautes morals sobre la disciplina que els anomena yama" i cinc práctiques anomenades niyama (control).

Yama:[modifica]

  • Ahimsa o no matar en un sentiti molt ampli. No obrar amb malintencioooo. S'aplica a les accions, als pensaments i a la comunicació.
  • Satya o veracitat en els actes i explicscions.
  • Asteya o abstenirse de robar. Entès robar com l'apropiaciò no autoritzada de les pertinències, idees d'una altre persona.
  • Brahamcarya castedat entesa com el control de l'organ sexual.
  • Aparigraha, o l'absència de cobdicia entesa com a simplicitat i frugalitat.[7]

Niyama[modifica]

  • Shauca
  • Samtosha
  • Tapas
  • Svadhyaya
  • Ishvara-pranidhana


Referències[modifica]

  1. Blanc, Pablo. «Introducción al Yoga Nidra» (en castellà). Revista Conciencia sin fronteras. [Consulta: 25 juliol].
  2. Singleton Hachisu, Nancy. Preserving the Japanese Way: Traditions of Salting, Fermenting, and Pickling for the Modern Kitchen. Andrews McMeel Publishing, 11 d'agost de 2015, p. 17. 
  3. Turner, Lisa. Mostly Macro: A Guide to Healthy Cuisine for the Discriminating Palate. Inner Traditions / Bear & Co, 1 març 1995, p. 57. 
  4. Belleme, John. Cooking with Japanese Foods: A Guide to the Traditional Natural Foods of Japan. Avery Publishing Group, 1 gener 1993. 
  5. 1952-, Judith, Anodea,. Eastern body, Western mind : psychology and the chakra system as a path to the self. Berkeley, CA: Celestial Arts, 1996. ISBN 0890878153. 
  6. Swami Sivananda, Kundalini Yoga
  7. Feuerstein, Georg. Yoga. Introducción a los principios y la práctica de una antiquísima tradición. Barcelona: Oniro, 1998. ISBN 84-89920-18-4 [Consulta: 22 juliol 2015].